Venter på nye Icesave-betingelser

Nederland og Storbritannia er klare til å gjenoppta forhandlingene med Island om Icesave-avtalen, men venter på Islands nye avtalebetingelser.

Icesave-avstemning i Reykjavik

De islandske velgerne sa nei til Icesave-avtalen med overveldende flertall forrige lørdag. Nå vil islendingene endre avtalevilkårene.

Foto: Bob Strong / Scanpix/Reuters

Islendingene har i ei folkeavstemning krevd bedre betingelser når de skal betale erstatninga etter konkursen i nettbanken Icesave.

I avstemninga 6. mars sa ni av ti islendinger nei til å betale tilbake utgiftene Nederland og Storbritannia har hatt etter å ha betalt sine borgere det de tapte på Icesave-konkursen i fjor.

Venter på Island

Eksperter sa i forrige uke at sannsynligheten er stor for at avtalen blir klar i løpet av kort tid. Begge parter skal være enige om de store spørsmålene, og alle involverte ønsker å komme til enighet.

Men med islendingene i ryggen, vil Islands myndigheter nå trolig kreve bedre vilkår. Det gjenstår imidlertid å se om Nederland og Storbritannia går med på å mykne opp som følge av avstemninga.

– For at vi skal komme i gang med nye samtaler, må Island først lage et omfattende forslag som tar hensyn til interessene til begge parter, sier en talsmann for finansdepartementet i Nederland til nyhetsbyrået Reuters.

Han legger til at finansministeren i Nederland, Jan Kees de Jager, og Islands finansminister, Steingrimur Sigfusson, hadde en samtale i forrige uke.

Ifølge Reuters ble de under samtalene enige om at ballen nå befinner seg på Islands banehalvdel. Nederland og Storbritannia venter derfor på Islands initiativ.

Kan koste milliarder

Mye av de videre forhandlingene dreier seg om rentebetingelsene i avtalen.

Islandske representanter har antyda at avtalen kan koste islendingene én milliard dollar. Det tilsvarer om lag seks milliarder norske kroner.

Icesave var et datterselskap av banken Landsbanki, og mange mener at mye av pengene for å betale gjelden kan skaffes til veie ved å selge Landsbankis eiendommer i utlandet.