NRK Meny
Normal

Arbeidsledigheten gikk ned i USA

Den amerikanske økonomien skapte 117.000 nye jobber i juli, noe som har sendt arbeidsledigheten i landet ned til om lag 9 prosent. Tallene førte til en kortvarig oppgang på Oslo Børs.

Washington

Den amerikanske økonomien har skapt stor bekymring, men fredag ble det lagt fram bedre arbeidsledighetstall enn ventet.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Til tross for at amerikansk økonomi er inne i en av sine tøffeste perioder på lenge, økte sysselsettingen i landet i juli.

Ifølge det amerikanske arbeidsdepartementet ble det skapt 117.000 nye jobber i juli, noe som er en sterk oppgang i forhold til juni.

Arbeidsdepartementet har også revidert tallene for de to foregående månedene, og justerte dem i positiv favør.

Tallene skapte i utgangspunktet bekymring for at den amerikanske økonomien var på vei mot en full stopp.

Jobbtallene, som er bedre enn ventet, kom dagen etter at børsene stupte på verdensbasis, på grunn av bekymringer om at de nye tallene ville vise at økonomien i USA hadde stoppet opp i juli, melder nyhetsbyrået AFP.

Det var forventet at bare 84.000 nye jobber skulle bli skapt i juli.

Nedgang i arbeidsledighet

Arbeidsledigheten i USA er nå på 9.1 prosent, en liten nedgang fra 9,2 prosent som var status før juli. Det sise skyldes imidlertig også at mange gikk av med pensjon.

Dermed er den negatiev trenden snudd, i alle fall for en stakket stund. Arbeidsledighetsraten var på 9,0 prosent i april, sammenlignet med 8,8 prosent måneden før, melder Dagens Næringsliv.

Nyheten om de nye jobbene førte til at aksjemarkedet i Frankrike hoppet opp to prosent fredag, ettersom tallene var bedre enn ventet.

Også i resten av Europa har tallene ført til at den nedadgående trenden har blitt snudd til svak oppgang på de fleste børsene, melder nyhetsbyrået Reuters.

Oppgangen skal imidlertid ha vært kortvarig.

Også på Wall Street forventes det at de nye tallene vil føre til en oppgang på børsen.

Det er den private sektoren som står for oppgangen i sysselsetting. Her ble det skapt 154.000 nye jobber i juli, noe som mer enn veier opp for at det ble 37.000 færre jobber i den offentlige sektoren.

Dårlige tider i Minnesota

Nedgangen i offentlig sektor skyldes blant annet at svært mange mistet jobben i delstaten Minnesota.

– Jobbene som ble skapt er innen helsesektoren, varehandel, industrien og gruvedrift, heter det i en uttalelse fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

– Nedgangen i den offentlige sektoren skyldes nesten i sin helhet situasjonen i Minnesota.

Oppgang på Oslo Børs

Sysselsettingstallene i USA sendte fredag ettermiddag Oslo Børs opp i løpet av noen få minutter, ifølge NTB.

Det samme skjedde i verden for øvrig, men det er foreløpig altfor tidlig å si hvilken gjennomslagskraft de positive tallene vil få.

Etter et kvarter med oppgang sank flere europeiske indekser tilbake, melder NTB.

Hovedindeksen på Oslo Børs, som var 0,02 prosent på plussiden i løpet av fem minutter, lå et kvarter senere på minus 0,61 prosent.

Fortsatt er det mangelen på tillit til de europeiske finanspolitikerne som skaper den grunnleggende mistilliten i markedene, men fredag kveld pågikk det en rekke uformelle samtaler mellom europeiske ledere om hvordan den europeiske gjeldskrisen skal håndteres videre.