NRK Meny
Normal

Tyskerne tjener fett på eurokrisen

Mens norske bedrifter er hardt rammet av kronekursen, tjener tysk industri rått på eurokrisen og gresk gjeld.

Bombardier

Direktør Immo von Fallios viser stolt frem en av togprodusenten Bombardier Transportations storsatsninger.

Foto: Sindre Heyerdahl, NRK


I Tyskland er det mange som irriterer seg over at landet må bla opp store summer for de gjeldstyngede eurolandene i sør.

Men tysk industri tjener egentlig på eurokrisen, fordi en svekket valuta gjør at de kan selge varene billigere til utlandet.

- Eurokrisen hjelper helt klart eksporten vår, som går svært bra nå. Vi selger stadig mer til land som Italia, Canada og USA, sier direktør Immo von Fallois i Bombardier Transportation til NRK.

Han viser stolt frem en flunkende ny modell av lyntoget Zefiro, i togprodusentens internasjonale hovedkvarter i Berlin. Tyskeren regner nå med å få solgt fartsmonsteret til hele verden, godt hjulpet av den svake euroen.

Tilfreds med euroen

Og eurokrisen hjelper mange tyske bedrifter til storeksport, mener direktør Christian Amsinck i bedriftsforbundet UVB.

- Det er virkelig gledelig. En sterk euro ville naturligvis rammet våre bedrifters konkurranseevne. For tiden er vi svært fornøyde med valutakursen, sier Amsinck til NRK.

Og Bedriftsforbundet får støtte fra verdens største uavhengige fagforening, IG Metal. Nestleder Klaus Abel ved Berlin-kontoret mener Tyskland tjener på euroen.

- Både næringslivet og arbeidstagerne har profittert på den svake euroen. Indirekte hjelper dermed eurokrisen eksporten vår. Ingen tvil om det, vedgår Abel.

- Hjelpes av Hellas

Her hjemme har også industrianalytiker Henrik Schultz i meglerhuset Argo Securities merket seg tyskernes eksportsuksess, som står i kontrast til inntrykket av at Tyskland bare taper på eurosamarbeidet.

- Det har vært en helt fantastisk produktivitetsutvikling i Tyskland. De får utrolig sterk drahjelp av gjeldskrisen i Hellas, som har svekket euroen. Og det gjør jo bildet litt pussig, for ofte får vi inntrykk av at Tyskland bare lider av gjeldskrisen, sier Schultz.

Norsk industri sliter

Tor Steig, sjeføkonom i NHO

Sjeføkonom Tor Steig i NHO har merket seg tyskernes eksportsuksess.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Også NHOs sjeføkonom Tor Steig påpeker at tyskerne på mange måter tjener på eurokrisen, og medlemskapet i eurosonen.

- Hadde tyskerne beholdt D-marken, ville de ikke hatt en så gunstig konkurransesituasjon. Da ville valutaen vært mye sterkere, i forhold til andre deler av Europa. Nå kan de selge tyske kvalitetsvarer i Hellas like billig som grekerne, sier Steig.

- Og tilsvarende ville Norge hatt en fordel av euroen i disse tider?

- Ja, det kan man si. Det hadde isolert sett vært en fordel for Norge i denne perioden vi er inne i. Norsk industri har det tungt med den relativt sterke kronen.