Hopp til innhold

- Bankene må ta sin del av tapet

Enigheten i EU om å redde europeiske banker som risikerer tap i Hellas, betyr ikke nødvendigvis at det nok en gang at det er statene som må redde bankene.

Angela Merkel

Tysklands forbundskansler Angela Merkel spiller en av hovedrollene under EU-toppmøtet i Brüssel.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Brussel: Hege Moe Eriksen

Dette er et sårt punkt for EU, for er det noe EUs borgere er lei, så er det at de sitter igjen med regningen etter finanskrisen.

Første det private markedet

Planen er nå at bankene selv skal skaffe kapital i det det private markedet slik at de har en egenkaptital på minst 9 prosent. Klarer de ikke det, kan de få hjelp av staten, men under forutsetning av at aksjonærene ikke kan ta ut store utbytter slik vi har sett tidligere.

På en pressekonferanse i Brüssel i kveld ble det sagt at det ikke er meningen at dette skal være noen gavepakke til fra EU til bankene denne gangen.

Denne bankenigheten er nok et viktig skritt mot på veien mot en helhetlig redningsplan, det er i alle fall det som sies her.

Må ta store tap

Hele poenget med å rekapitalisere banker, er jo å styrke dem, å gjøre dem robuste, slik at bankene kan takle en gresk konkurs.

Mange europeiske banker, tyske, franske og belgiske, sitter på mye gresk gjeld og de trenger egenkapital dersom de kommer til å tape 50-60 prosent av lånene de har gitt Hellas.

Her sier man at enigheten om å redde euroepiske banker er et viktig skritt på veien mot en mer helhetlig redningsplan.