De tre får prisen for forskning som kan forklare hvordan arbeidsløshet, ledige jobber og lønninger påvirkes av politiske beslutninger og reguleringer. Deres arbeid med søketeori kan også brukes på flere andre områder som boligmarkedet og offentlig økonomi, heter det i begrunnelsen fra Kungliga Vetenskapsakademien som deler ut prisen.
Peter Diamond arbeider ved Massachusetts Institute of Technology i Massachusetts, Dale Mortensen ved Northwestern University i Illinois, mens Christopher Pissarides er ansatt ved London School of Economics and Political Science i London.
Overveldet og forbauset
Dale T. Mortenson sier han er overveldet over å ha fått prisen.
- Jeg visste at jeg sto på en lang liste av kandidater. Jeg ble overrasket, men ikke totalt overrasket, sier han.
Pissarides sier det er en stor ære å bli tildelt prisen.
- Det er en blanding av forbauselse og lykke, sier han.
For tiden arbeider Dale Mortensen ved universitetet i Århus i Danmark. Der oppholder han seg fem måneder hvert år som del av et et femårig prosjekt for Det danske grundforskningsfond. Prosjektet startet i 2006, og er inne i sitt siste år, skriver
.Se kunngjøringen:
Ny pris
Økonomiprisen heter offisielt Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, og er den yngste av Nobelprisene. Den ble opprettet i 1968 og er ikke med blant de opprinnelige prisene som ble nevnt i Alfred Nobels testamente.
Det er har ikke vært kjent hvem som var nominert, og dermed har det vært fritt fram for å spekulere. Ifølge nyhetsbyrået AFP fordelte favorittene seg over et langt fagspekter, fra undervisning til klimaendringer.
Tre norske prisvinnere
Norske forskere har tatt godt for seg av økonomiprisen. Ragnar Frisch fikk den i 1969, Trygve Haavelmo i 1989 og Finn Kydland i 2004.
Den eneste kvinnen som har vunnet prisen hittil er Elinor Ostrom fra USA. Hun delte prisen på 10 millioner svenske kroner i fjor med landsmannen Oliver Williamson.
Les:
Les:
Les:
Amerikanske forskere hadde fram til i dag bare fått en Nobelpris i år, den gikk til Richard Heck som delte kjemiprisen med to japanske forskere. Nå er den statistikken bedret