Hopp til innhold

Krugman hedres med økonomipris

Årets Nobelpris i økonomi går til professor Paul Krugman fra USA for hans arbeid innen internasjonal handel og geografi.

Paul Krugman
Foto: HO / AFP

Krugman er professor ved det prestisjetunge Princeton-universitetet, men har de siste årene vært mest kjent for sine innlegg i New York Times, hvor han skriver to ganger ukentlig.

Les også: Krugmans artikler i New York Times

Krugman har levert betydelige bidrag til den samfunnsøkonomiske vitenskap, særlig innen internasjonal handelsteori. Professoren har forklart internasjonal handel ved stordriftsfordeler. Han er også kjent for å drøfte spørsmål tilknyttet lokalisering av økonomisk aktivitet.

Nobelkomiteen la vekt på disse to bidragene i sin tildeling til Krugman.

Sveriges Riksbanks pris i økonomi, som er prisens navn, er ikke en av prisene som ble etablert etter Alfred Nobels testament. Vinneren mottar likevel prisen i forbindelse med utdelingen av de øvrige nobelprisene, fysikk, kjemi, medisin/fysiologi og litteratur.

Nordmannen Ragnar Frisch fikk prisen første gang den ble utdelt i 1969. Han delte prisen med nederlenderen Jan Tinbergen for sine analyser av økonomiske prosesser og utvikling av dynamiske økonomiske modeller.

Senere har Trygve Haavelmo (1989) og Finn Kydland (2004) blitt tildelt prisen.

Prisen ble innstiftet av Sveriges Riksbank ved deres 300 års jubileum i 1969.

SISTE NYTT

Siste nytt