Hopp til innhold

Vargas Llosa trodde han var glemt

Den peruanske forfatteren Mario Vargas Llosa stakk av med Nobelprisen i litteratur 2010. – Jeg trodde jeg var glemt av Svenska Akademien, sier prisvinneren.

Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa får Nobelprisen i litteratur for 2010.

Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA / AP

Mario Vargas Llosa er 74 år og regnes som en av de viktigste søramerikanske forfatterne. Han er kjent for å kritisere hierarkiet og de rasemessige klassene som finnes i Peru og Latin-Amerika.

– Jeg hadde virkelig ikke ventet meg dette. Navnet mitt ble nevnt for mange år siden, men uten at jeg visste om det var på alvor eller ikke, sier den peruanskfødte forfatteren på telefon fra New York til NTB.

Svenska Akademien la vekt på maktkritikken i Vargas Llosas forfatterskap i tildelingen.

For hans kartlegging av maktens strukturer och knivskarpe bilder av indiviets motstand, revolt och nederlag.

Svenska Akademiens begrunnelse for tildelingen

– Fantastisk, jeg håper det er sant, sier 74-åringen om Svenska Akademiens begrunnelse for å tildele ham prisen.

Trodde ikke han var aktuell

Mario Vargas Llosa debuterte med novellesamlingen Los jefes i 1959. Med romanen La ciudad y los perros fra1963 ble han for alvor kjent. Flere av bøkene hans finnes i norsk oversettelse. Forfatteren bor nå i Spania.

Mario Vargas Llosa skal ikke lenger ha trodd at han var en aktuell kandidat til nobelprisen i litteratur.

– Jeg trodde at jeg var helt glemt av Svenska Akademien og visste ikke engang at prisen skulle deles ut denne måneden, sier han til NTB.

Første ikke-europeiske på lenge

Programleder i Bok i P2 Arild Jonsjord mener at prisen gis for lang og tro tjeneste.

– Det er tross alt 20 år siden sist noen fra denne delen av verden vant prisen, påpeker han.

Ikke siden Octavio Paz fra Mexico fikk prisen i 1990 har prisen gått til en ikke-engelskspråklig forfatter fra Amerika.

Arild Jonsjord

Arild Jonsjord mener det var på tide med en søramerikansk vinner.

Foto: Leif Ekle / NRK

Og man må helt tilbake til 1982 og Gabriel García Márquez fra Colombia for å finne forrige gang Nobelprisen i litteratur gikk til en forfatter fra Sør-Amerika.

Litteraturkritiker i Klassekampen, Tom Egil Hverven, mener det er fint at Mario Vargas Llosa får prisen. Han har mange av Vargas Llosas bøker i bokhyllen hjemme. Selv har han ikke lest forfatteren ennå, men kommer til å gjøre det. Han mener det er fint at søkelyset blir satt på den sør-amerikanske forfatteren.

Det er fint at en forfatter som ham får prisen. En slik pris kan føre til at man blir oppmerksom på, og ser ting som man ellers ikke ville oppdaget. Det er fint at prisen viser oss vei til litteratur som dette, sier Hverven.

Rumensk-tysk i 2009

I fjor gikk prisen til den rumensk-tyske forfatteren Herta Müller. Müller ble født i Romania i 1953 og flyktet til Tyskland i 1987.

Herta Müller holdt pressekonferanse

Forfatter Herta Müller vant Nobels litteraturpris i fjor.

Foto: Fabrizio Bensch / Scanpix/Reuters

Hun har vært utsatt for sensur og forfølgelse under det kommunistiske regimet til diktatoren Nicolae Ceausescu. I flere av sine romaner har Müller beskrevet denne tilværelsen.

Ikke blant de mest diskuterte

Det har som vanlig vært spekulert mye i hvem som kom til å vinne verdens gjeveste litteraturpris i år.

Den amerikanske forfatteren Cormac McCarthy, kenyanske Ngugi wa Thiong'o, japaneren Haruki Murakami, paraguayaner Néstor Amarilla og den syriske poeten Ali Ahmad Said (også kjent som Adonis) har vært blant favorittene og tronet øverst på oddslistene til Ladbrokes og Unibet den siste uken.

Aktuelle kandidater til Nobels litteraturpris 2010

Joyce Carol Oates, Haruki Murakami, Cormac McCarthy, Adonis og Alice Munro har alle vært høyt oppe på oddslistene.

Foto: Scanpix/AP/NRK/Bjørnsonakademiet/PeterDavid Josek/Paul Hawthorne

Leserne tippet på Dylan

Her på NRK.no ble leserne bedt om å stemme på den forfatteren som de mente fortjente prisen mest. Det var Tomas Tranströmer og Bob Dylan som fikk flest stemmer, etterfulgt av Cormac McCarthy og Haruki Murakami.

Murakami har en stor tilhengerskare i Norge. Da han besøkte Litteraturhuset tidligere i år ble billettene revet vekk på rekordtid .

Haruki Murakami

Den populære japanske forfatteren Haruki Murakami besøkte Litteraturhuset i august. Billettene til arrangementet ble utsolgt på sekunder.

Foto: Michal Cizek / Scanpix/AFP

Deles ut i desember

Nobelprisen i litteratur er verdens fremste litterære utmerkelse. Prisen ble delt ut for første gang i 1901, og Mario Vargas Llosa er den 107. forfatteren som blir hedret av Svenska Akademien.

Prisvinneren får 10 millioner svenske kroner. Selve prisutdelingen skjer i Stockholms konserthus 10. desember.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.