NRK Meny
Normal

Statoil selger oljefelt for 20 mrd

Statoil selger 40 prosent av et oljefelt i Brasil til kinesiske Sinochem Group for 20 milliarder kroner.

Oljefeltet Peregrino

Analytiker mener Statoil får en god pris for andelen av Peregrino-feltet utenfor kysten av Brasil.

Foto: Statoil

Det 100 prosent statseide oljeselskapet betalte 20 milliarder kroner i kontanter for Peregrino-feltet, som ligger 85 kilometer utenfor kysten av Brasil.

Myndighetene i Brasil og Kina må godkjenne avtalen før det settes i gang produksjon i feltet.

– Vi selger oss ned, fra 100 prosent til en eierandel på 60 prosent, og opprettholder vår rolle som operatør, sier påtroppende kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil til NRK.

Helge Lund

Konsernsjef i Statoil, Helge Lund.

Foto: JOHANSEN, ERIK / Afp

– Peregrino er et spennende og attraktivt oljefelt, og Statoil har allerde vært i stand til å skape store verdier gjennom feltutbyggingsfasen. Denne transaksjonen vitner om de verdiene, sier han.

Konsernsjef i Statoil Helge Lund er fornøyd med salget og ser frem til å samarbeide med kineserne om videre utvinning i området.

– God pris

– Statoil har indikert over lang tid at de ønsker å selge seg ned, sier analytiker Helge André Martinsen i Nordea til NRK.

– Normalt sett sitter ikke selskapene ikke med 100 prosent eierandeler i felt, og det forventet man heller ikke denne gangen, legger han til.

– Prisen er relativt sett god. En pris her vil være preget av hva slags forventning man har til fremtidig oljepris, men jeg vil anta at den realiserte prisen ligger noe over generelle analytikeres forventninger.

Det har gått rykter om mulige kjøper og pris i vel én måned.

Statseid selskap

– Kinesiske selskaper var på toppen av ryktelisten, sier Martinsen, og legger til:

– Vi har sett det tidligere også, i transaksjoner som involverer felt med betydelige ressurser, at kineserne er aggressive og kjøper fremtidig produksjon for bruk innenlands.

Sinochem Group er Kinas fjerde største oljeselskap, og samarbeider per i dag ikke med Statoil i Brasil. Men de to selskapene har tidligere operert et felt i Kina sammen.

– Vi har gode erfaring med samarbeid med kineserne, sier Lindbæk.

Statoil har tidligere anslått at det er mellom 300 og 600 millioner fat olje i Peregrino-feltet.

Produksjonen i dette feltet vil starte opp tidlig i 2011, og selskapet har forventet en produksjon på 100.000 fat per dag i 2012.