Hopp til innhold

Statoil selger oljefelt for nesten 16 milliarder

Statoil selger andeler i Gullfaks og Gudrun på norsk sokkel, samt i Schiehallion og Rosebank på britisk sokkel for 15,7 milliarder kroner.

Gullfaks C

Gullfaks er et olje- og gassfelt i Nordsjøen som ble først oppdaget i 1979. Her ved Gullfaks C-plattformen.

Foto: Øyvind Hagen / StatoilHydro

Selskapet opplyser i ei pressemelding at det er snakk om salg av minoritetsandeler av Gullfaks og Gudrun på norsk sokkel.

Feltene Schiehallion og Rosebank på britisk sokkel selger Statoil seg derimot helt ut av fordi de ikke er i selskapets kjerneområder.

– Vi realiserer meget gode verdier fra feltene både i Storbritannia og i Norge. Vår tanke er at vi ønsker å bruke disse midlene til å investere i nye prosjekter på norsk sokkel og andre steder, sier Helge Lund, konsernsjef i Statoil til NRK.

Statoil forventer å inntektsføre en gevinst på fra transaksjonen estimert til mellom 1,3 og 1,5 milliarder dollar.

Helge Lund sier til NRK at disse pengene vil bli brukt til å utvikle nye funn flere steder, men kanskje spesielt på norsk sokkel.

Helge Lund

Konsernsjef i Statoil Helge Lund

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi har gjort store funn på norsk sokkel, og da kreves kapital de neste årene for å utvikle dem best mulig. Først og fremst er vår jobb å investere der vi får mest avkastning for pengene. Der står Johan Sverdrup-feltet i særklasse, sier Lund.

Bruker pengene der de kaster mest av seg

Konsernsjefen understreker at de nå satser der de har kjernekompetanse – leting og drift av nye felt.

– Hva betyr 16 milliarder kroner i den store sammenhengen for Statoil?
– Det vil gi oss mer finansiell fleksibilitet, og det vil gi oss mindre gjeld. Det gjør oss mer robuste i forhold til at vi har en ganske usikker verdensøkonomi. Så 16 milliarder kroner er også mye for et selskap som Statoil, sier Lund.

– Kan noe av disse pengene gå til mer aktivitet i oljesand og skifergass?
– Verden trenger mer energi, og vi er et selskap som jobber med å utvikle energiressurser. Samtidig står verden overfor enorme utfordringer i å håndtere CO2-utslipp og vi mener at vi da har teknologi og kompetanse til å hele tiden ligge i front i bransjen på å redusere slike utslipp også. Det er likevel ikke slik at vi øremerker midler til enkeltprosjekter. Vi vurderer utfra hvor pengene kaster mest av seg, svarer Lund.

Selger og inngår partnerskap

Salget av andeler i de ulike olje- og gassfeltene gjøres til det østerrikske selskapet OMV.

Statoil reduserer eierandelen i Gullfaks fra 70 til 51 prosent og går fra 75 til 51 prosent i Gudrun. Selskapet beholder operatøransvaret for begge feltene.

I tillegg til å selge til OMV innebærer avtalen at Statoil inngår et strategisk partnerskap med det østerrikske selskapet.

De to oljeselskapene skal samarbeide om letemuligheter i Norge, Storbritannia og Færøyene og et arbeid med ny teknologi.

– Statoil ser frem til å styrke samarbeidet med OMV på norsk sokkel. OMV er allerede en verdsatt partner på feltene Edvard Grieg og Aasta Hansteen, og denne avtalen gir oss muligheten til å videreutvikle samarbeidet mellom våre to selskaper, uttaler Helge Lund.