Hopp til innhold

- Kina på topp, norsk økonomi langt nede om 40 år

Kina vil toppe verdensøkonomien i 2050, tett fulgt av USA – business as usual, med andre ord. Det er svaret når verdens største bank ber egne eksperter forutsi framtiden. Men de har også overraskelser i ermet.

Jordkloden med kinesiske pengesedler

Verden, med dagens største økonomi USA i fokus. Om 40 år kan tyngdepunktet i økonomien ha dreid langt østover.

Forskingsavdelingen til verdens største bankgruppe HSBC har kikket i krystallkulen i håp om å kunne si noe om hvilke land som dominerer verdensøkonomien om 40 år.

Og der ser de Kina og USA på topp. Altså ingen overraskelse. Allerede i dag sier økonomene at det ikke lenger er et spørsmål om Kinas samlede økonomi blir verdens største, men når den passerer USA.

Norges økonomi stuper

Norge er utpekt blant de største taperne. Ifølge økonomene vil disse komme fra dagens fremste europeiske økonomier.

Europeerne vil se sin høye plass i den økonomiske hakkeordenen smuldre bort, spår HSBC, ettersom den arbeidende delen av befolkningen synker og utviklingslandenes økonomier klatrer oppover.

Og høyest skal fallet bli i nord: Norge vil dette 22 plasser nedover til en 48. plass i verden.

Danmark faller 29 plasser til en 56. plass, Sverige seiler ned til 38. plass, 20 plasser lavere enn i dag, og Finland skal ha rykket ned til plass nr. 57 på verdensrankingen – 19 plasser lavere i dag.

Bare fem europeiske land blir tilbake blant de 20 øverste, mot åtte i dag, skriver CNN, som siterer HSBC-forskerne på sin nettside.

Det er landene med de framvoksende økonomiene som loves gull og grønne skoger i spådommene fra HSBCs forskere.

Filippinsk kjempehopp

Filippinene vil gjøre et kjempehopp fra 43. til 16. plass i verdensøkonomien i løpet av de neste 40 årene, tror forskergruppa.

Peru vil hoppe 20 plasser til en 26. plass, og vil havne foran Iran, Colombia og Sveits.

Andre framgangsrike land vil være Egypt (opp 15 plasser til nr. 20), Afrikas mest folkerike land Nigeria går fram ni plasser til nr. 37, Tyrkia hopper seks plasser til nr. 12 og Ukraina opp 19 plasser til nr. 45.

Japans arbeidende befolkning vil ha sunket 37 prosent i år 2050. Likevel vil landet klare å holde seg høyt på lista – en 4. plass gir HSBC japanerne, ett hakk lavere enn i dag. Landet blir trolig forbigått av veksten i den indiske økonomien, tror økonomene.

Utdanning viktig for utvikling

Ifølge rapporten er det to måter et lands økonomi kan vokse på: Enten å øke andelen av den arbeidsføre befolkningen, eller gjøre hver enkelt arbeider mer produktiv.

Viktige faktorer om et land skal lykkes i å øke arbeidsstokkens produktivitet er utdanningsmuligheter, demokratiske regjeringer eller et sterk rettsvesen. Kina og Saudi-Arabias høye plassering skyldes for eksemple det siste punktet.

Det er verdt å merke seg at HSBC-gruppa har antatt at regjeringene i land på vei oppover fortsetter utviklingen i samme retning som i dag, og holder fokus på å øke levestandarden for sine innbyggere.

- Selvsagt kan dette være en glansbilde-måte å se verden på, innrømmes det i rapporten.

Hovedfaktorer som kan føre til avsporing av økonomier på vei framover er ifølge rapporten krig, begrensninger i energiforbruket, klimaendringer og mindre mulighet for folk til å krysse landegrenser.

Mumbai skyline

India har bare to skyskrapere, men 14 under bygging - og investorer advarer om at det er å gamble med økonomien. HSBC tror India vil klatre fra dagens åttende til tredjeplass på verdensøkonomien innen 40 år.

Foto: Rajanish Kakade / Ap