NRK Meny
Normal

Kjemper om ledige boliger

Eiendomsmeglere melder om mange kjøpere, men fortsatt er det få boliger til salg.

Visning av bolig

- Det har vært flere folk på visninger. Folk har kommet seg ut i markedet igjen og begynt å lete igjen, sier Jens Lexerød hos Eiendomsmegler1 på Torshov i Oslo.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Kjøperne står i kø for å kjøpe seg boliger så langt i januar. Eiendomsmeglere NRK har vært i kontakt med, sier at mange vil kjøpe, men få vil selge.

Det fører igjen til at prisene går opp.

- Etterslep på tilbudssiden

- Det har vært flere folk på visninger. Folk har kommet seg ut i markedet igjen og begynt å lete igjen. Det er flere potensielle kjøpere i markedet nå enn før jul, sier Jens Lexerød hos Eiendomsmegler1 på Torshov i Oslo.

Han sier at han er spent på hva som skjer i helgen som kommer.

- Da legges det nok ut en del nye boliger. Men i første halvdel av januar er det et visst etterslep når det gjelder tilbudssiden, sier han til NRK.

Og de samme tendensens ser man også i andre store byer i Norge.
Eirik Døsen hos Aktiv Eiendomsmegling i Trondheim sier markedet nå er langt bedre enn i høst:

- Det er et for lite utbud i forhold til den interessen som ligger der. Det påvirker så klart interessen og budrundene per objekt. Derfor er dette et godt tidspunkt å selge på. Det er ikke nødvendigvis et dårlig tidspunkt å kjøpe på, men det er mange om beinet fordi det er få objekter ute i markedet, sier han.

Størst vekst i Hedmark

Januar er normalt en svært god måned i boligmarkedet. I 2009 steg prisene med 4,8 prosent i årets første måned. Totalt i fjor steg boligprisene med nesten 15 prosent. Og størst vekst hadde Hedmark.

Espen Strøm i Terra Eiendomsmegling i Elverum sier det er flere grunner til at prisene fortsatt stiger i fylket.

- Det er ikke ekstremt mange kjøpere i et lokalt marked som vårt, men når det er befolkningsvekst er det et jevnt tilsig hele tiden, og det fører jo til at prisene øker.

Familieboliger til våren

Det er i hovedsak mindre boliger og leiligheter som selger unna i vinterhalvåret. Mange venter med å legge ut de større boligene til våren, sier Eirik Døsen i Trondheim.

- Det er mest leiligheter som legges ut for salg i vinterhalvåret. De som har større enheter som familieboliger venter gjerne til ut på våren. Da får vi også bedre balanse i markedet.

- Bør de med større enheter vente til våren da?

- Jeg er av den oppfatning at det er lurt å selge når du har behov for å selge, sier han.