NRK Meny
Normal

Kraftkommune i krisemøte

Rana kommune har mottatt nok et millionkrav etter den mislykkede investeringen i internasjonale obligasjoner. Pengene må betales i dag.

Formannskapssalen Rana kommune
Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fire kommuner i Nordland har et urealisert tap på 400 millioner kroner etter en investeringstabbe.

Les også: Kommuner gamblet med lånte penger

Rana kommune har fått frist til klokken 16 i dag med å betale 13,4 millioner kroner. I dag sitter formannskapet i krisemøte.

Kan tape 400 millioner

Kommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik investerte i juni rundt 800 millioner kroner av sine framtidige vannkraftinntekter.

Disse pengene ble satset i det internasjonale finansmarkedet, gjennom en investeringspakke fra Citibank, formidlet av meglerhuset Terra Securities.

Les også: - Betal eller blø

Les også: - Kraftkommunene er blitt lurt

Les også: Vil ha Terras rolle undersøkt

Den internasjonale finansuroen i sommer har ført til at obligasjonene har rast i verdi, og garantiansvaret til investorene trer i kraft. Dermed må kommunene betale flere ekstraregninger for å unngå å tape 400 millioner kroner.

Kommunene Rana og Hemnes fikk før helgen krav om garantier på henholdsvis 13,4 og 5,2 millioner kroner. Betalingsfristen er satt til klokken 16 i dag.

Vik og Bremanger i Sogn og Fjordane har også lignende investeringer, men skal ikke være rammet av det samme verdifallet som Nordlandskommunene.

Berørte kommuner:

Hemnes: Investert 84 millioner kroner

Rana: Investert 297 millioner kroner

Narvik: Investert 52 millioner kroner

Hattfjelldal: Investert 103 millioner kroner (Finansavisens anslag)