NRK Meny
Normal

- Betal eller blø

Fire nordlandskommuner har fått enda en ekstraregning etter investeringstabbe. - Bla opp 27 millioner kroner mandag eller tap 400 millioner.

Hemnes kommune

Ordfører Kjell Idar Juvik (i midten) må nå bruke helga til å få godkjenning fra formannskapet, for å kunne legge to ekstra millioner på bordet mandag. Foto: Frank Nygård

Foto: NRK

Det siste kravet kom fredag ettermiddag. Og det skjer etter morgenens nyhet om at kommunene måtte stille enda flere millioner i ekstragarantier.

400 millioner fordampet

De fire kraftkommunene Narvik, Hattfjelldal, Rana og Hemnes har tatt opp lån på framtidige kraftinntekter, og plassert 800 millioner i det internasjonale finansmarkedet gjennom meglerhuset Terra.

Siden juni har halvparten av pengene fordampet i det amerikanske kredittmarkedet. Tapet er ikke realisert. Det vil si at dersom kommunene beholder plasseringene, er ikke tapet reelt. Verdien av obligasjonene kan stige igjen, det er i hvert fall håpet politikerne klamrer seg til.

Men Citibank har rett til å realisere tapet dersom de ikke får mer kontanter i sikkerhet.

Kort betalingsfrist

Nordlandskommunene må derfor ut med 27 millioner nye kroner innen mandag. Fem bankdager er fristen hver gang Citibank vil ha mer.

Ellers risikerer kommunene å tape 400 millioner kroner.

Dette kommer i tillegg til de 80 millionene de fikk i ekstraregninger tidligere i høst.

En 55 prosentsklausul politikerne hevder de ikke visste noe om, gir Citibank rett til å kreve mer i garantier dersom verdien av plasseringene faller til under 55 prosent.

Hemnes kommune vedtok torsdag å godta å betale en ekstra garanti på omlag tre millioner kroner. Nå er altså dette kravet økt med 2 millioner.

Må gjøre hastevedtak i helga

Alternativet er å realisere tapet, som for Hemnes sin del er på omlag 40 millioner kroner. Et betydelig beløp for en kommune med omlag 5000 innbyggere.

Ordfører Kjell Idar Juvik må nå bruke helga til å få godkjenning fra formannskapet, for å kunne legge to ekstra millioner på bordet mandag.

- Jeg føler meg lurt. Hadde vi hatt denne informasjonen i junisier Juvik om hele saken.

Kommunikasjonsdirektør i Terra Securities Sigurd Ulven kan ikke garantere for at det ikke blir flere ekstraregninger framover.

- Det kan ikke vi si noe om, det er markedet og utviklingen i det som avgjør, sier han til NRK.

Terra samarbeider nå med kommunene og Citibank for å finne en løsning de kan gå med på.