Hopp til innhold

Kjøpte leilighet for internettpenger

Som student brukte Kristoffer Koch 24 dollar - omtrent 150 kroner - på internettvalutaen bitcoin. Kursen steg til himmels, og nå eier han en treroms på Tøyen.

Kristian Koch kjøpte leilighet etter å ha tjent på bitcoin

GOD GEVINST: Kristoffer Koch realiserte tidligere i år 1,1 million kroner etter salg av nettvalutaen bitcoin. Han har brukt pengene på egen leilighet på Tøyen i Oslo, som nå er under oppussing.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

Koch skrev masteroppgave om kryptering i 2009, og kom over den da helt ukjente nettvalutaen bitcoin. Nærmest for moro skyld brukte han 24 dollar på det, fordi det ut ifra et krypteringsperspektiv virket interessant.

I arbeidet med masteravslutning og jobbsøking glemte Kristoffer investeringen, men da kursen steg til himmels i april, dukket bitcoin opp i flere medier, og Kristoffer kom på at han hadde kjøpt en slags internettvaluta for noen år siden.

– Da tenkte jeg, hadde ikke jeg noen sånne? forteller Koch.

Det neste døgnet lette han frenetisk etter passordet, som han selvsagt hadde kryptert. Til slutt kom han frem til riktig kombinasjon, og vips lyste summen imot ham.

– Det stod 5000 bitcoins der. Målt etter dagens kurs er det cirka fem millioner kroner, sier han.

Suvenirmynt pålydende én bitcoin, eid av Kristoffer Koch

MYNT: Suvenirmynt pålydende én bitcoin, eid av Kristoffer Koch.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

Koch realiserte 1,1 million kroner av nettvalutaen, og brukte pengene på egen leilighet på Tøyen i Oslo.

Da kronene etter hvert strømmet inn på kontoen i Skandiabanken, kom de i begynnelsen i porsjoner på 50.000 kroner hver dag.

– Hver morgen gikk jeg nettbanken og så at kontoen vokste, ler Koch.

Desentralisert

Bitcoin er en internettvaluta uten statlig styring. Ingen sentralbank setter renten, og ingen regjeringen vedtar å trykke opp flere sedler eller mynter. Pengene «graves ut» fra «gruver», det vil si at blokker av bitcoin blir frigjort etter et forhåndsbestemt mønster. «Utgraverne» er digre datamaskiner som løser kryptografiske problemer. Bitcoin-kursen bestemmes av hva folk er villige til å betale.

Man kjøper bitcoin via diverse tilbydere, eller børser. En av de største er Mt. Gox, men det finnes også norske varianter som bitmynt.no og justcoin.com

I utlandet har bitcoin virkelig tatt av det siste året. Valutaen kan nå brukes som betalingsform på blant annet bloggtjenesten Wordpress, datingtjenesten OKCupid og nettstedene Reddit og Pirate Bay. Sistnevnte tar imot bitcoin som donasjoner. Det er dessuten mulig å bruke nettvalutaen til å kjøpe gavekort, som igjen kan brukes nær sagt hvor som helst.

Taxi, sjømat og nett

Men også i Norge brukes bitcoin. Nettstedet Hardware.no åpnet i sommer for betaling via internettvalutaen.

– For oss har det vært nærmest et lite eksperiment, forteller Per Øyvind Skard, ansvarlig redaktør for Hardware.no.

Nettstedet skriver artikler om teknologi, og derfor var målgruppen årsaken til at Hardware.no ville prøve bitcoin. Siden juni har cirka 40 abonnenter valgt å betale med bitcoin fremfor kort.

(Saken fortsetter under bildet)

Per Øyvind Skard, ansvarlig redaktør i Hardware.no

TESTER BITCOIN: – For oss har det vært nærmest et lite eksperiment, forteller Per Øyvind Skard, ansvarlig redaktør for nettstedet Hardware.no, som i sommer for betaling med internettvalutaen bitcoin.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

– Vi har en veldig teknologihungrig kundemasse, og vi antok at blant våre kunder var det veldig mange som hadde «gravd ut» disse bitcoinene. Det har vært morsomt for oss å se responsen i markedet, sier Skard.

Ifølge nettstedet bitcointalk.org skal det også være mulig å bruke bitcoin til å kjøre taxi i Østfold, kjøpe sjømat i Kristiansand og kjøpe ved.

Bitcoin og andre typer internettpenger åpner naturligvis uante muligheter for folk som ikke vil følge loven. Amerikanske myndigheter stengte for en måned siden nettstedet Slik Road, der bitcoin ble brukt til å kjøpe narkotika og våpen.

Moms og skatt

holte

FØLGER MED: – Dette er et ektefødt barn av en digital verden. Vi må ta våre lover og regler, og se hvordan disse skal anvendes på dette helt nye området, svarer skattedirektør Hans Christian Holte om bitcoin.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Både Finanstilsynet og Skattedirektoratet følger utviklingen med bitcoin og andre typer internettvaluta.

– Dette er en ny måte å tenke verdier på, sier skattedirektør Hans Christian Holte til NRK.

Dersom man tjener penger på investering i nettvaluta, skal man skatte 28 prosent av gevinsten, og omsetning av bitcoin skal man betale moms av, opplyser skattedirektøren.

– Hvilke utfordringer byr dette på?

– Dette er et ektefødt barn av en digital verden. Vi må ta våre lover og regler, og se hvordan disse skal anvendes på dette helt nye området, svarer skattedirektøren.

Den tyske finansministeren godkjente i august bitcoin som betalingsmiddel. I Berlin kan man blant annet kjøpe kaffe med bitcoin. Man holder simpelthen telefonen sin opp mot en skanner, og vips så har man betalt. På samme måte kan man kjøpe drinker på utvalgte barer i New York.

Her hjemme opplyser Finanstilsynet at de følger med på EU-lovgivningen, og at deltar i diskusjoner om eventuell regulering av bitcoin og andre virtuelle valutaer.

Tøysepenger

På Tøyen pusser Koch nå opp leiligheten han kjøpte for bitcoin-gevinsten. Badet er ferdig, men i stuen står det malingsspann overalt, og plast dekker åpningen ut til gangen.

Samboeren hans var i utgangspunktet skeptisk til at han brukte ekte kroner på «tullepenger».

– Hun synes jeg bruker penger på mye tull. Jeg kjøper forskjellige tekniske duppeditter som jeg aldri får tid til å bruke, og dette var jo det verste av alt, at jeg kjøpte tullepenger, forteller Koch.

– Hva sier hun nå?

– Hun sier at jeg skal få lov til å kjøpe de tingene jeg vil, humrer han.

I år har det blitt arrangert flere konferanser i utlandet om Bitcoin, blant annet i USA, Nederland og Tyskland.

Utover høsten holdes det møter i Singapore, Storbritannia og India.