NRK Meny
Normal

Høy lønn presser skipsverftene

Rekordstore ordrer til verftene presser marginene på inntjeningen. Flere har problemer med å levere i henhold til inngåtte avtaler og sliter dermed med å holde kostnadene under kontroll.

STX i Florø
Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

Fellesforbundets krav om at polske gjestearbeidere skal få norsk lønn er blant utfordringene, sier styreleder i Kleven Maritime, Kjersti Kleven:

- Det er vanskelig å si hvilke konsekvenser lønnskravene vil få, men det vil utfordre kostnadsnivået på kontraktene i ordreboka framover, sier hun.

Gamle kontrakter

Problemet nå er at verftene ikke kan endre prisen på kontrakter som tidligere er inngått selv om kostnadene øker.

- Med den lange ordrehorisonten vi og andre verft har nå, er dette et problem som går tre år fram i tid, sier Kleven.

For det er ikke bare Klevens verft som kan få problemer. Flere av kontraktene til de norske verftene ble inngått da hele næringen var preget av ordretørke bare få år tilbake.

I dag leverte Aker Yards et resultat  som lå under analytikernes forventninger. Også de sliter med svært høye kostnader.

- Jeg tror ikke noen forestilte seg den enorme veksten i den globale ordreboken som har fortsatt fra år til år. Dette har slått spesielt hardt ut i det maritime klusteret, sier konsernsjef Yrjö Julin.

Mye av årsaken er at det brennhete markedet har satt stort press på kostnadene. Og ut fra hvordan kontraktene er utformet i dag, kan ikke Aker Yards skyve dette over på kjøperne.

- Men dette kan endre seg i fremtiden, forklarer konsernsjef Yrjö Julin.

Mangler kvalifisert arbeidskraft

Nå er aktiviteten rekordhøy i verftsindustrien. Både underleverandører og verft har en stor utfordring med å levere varene i tide for å unngå en ytterligere kostnadstørke. En annen utfordring er å skaffe kvalifisert arbeidskraft.

- Rekruttering er en av de største utfordringene, sier Kjersti Kleven, styreleder i Kleven Maritime.

Derfor har verftene i større grad tatt i bruk utenlandsk arbeidskraft. Bare i Møre og Romsdal utgjør utenlandske arbeidere 3000 personer - rundt halvparten av arbeidsstokken.

For verftene er det også viktig med kontinuitet blant arbeiderne, og selv om det blir dyrere å har polakker i arbeid er verftene tjent med å ta godt vare på dem.

- Vi har all interesse av at de kommer tilbake til våre bedrifter, så vi har ingen interesse av å utnytte arbeidskraften. Vi gjør også en rekke tiltak for at folk skal finne seg til rette og trives i våre bedrifter, undertreker Kleven.