Giske i India-møter om Telenors framtid

Næringsminister Trond Giske er i India for å legge norsk press på indiske myndigheter. Lørdagens møter med indiske ministre kan bli avgjørende for Telenors fremtid i landet.

Giske i India for å diskutere Telenor

Giske håndhilser på Montek Singh Ahluwalia, nestleder for planleggingskommisjonen.

Foto: Philip Lote / NRK

Indiske myndigheter vil om få uker bestemme på hvilken måte Telenors inndratte lisenser skal auksjoneres bort.

Lørdag møtte næringsminister Trond Giske den indiske ministeren Montek Singh Ahluwalia i New Delhi, for å legge frem norske myndigheters synspunkt i saken.

Ahluwalia er nestleder for planleggingskommisjonen i India. Han sitter også i regjeringens underutvalg i telekomsaker, utvalget som til slutt bestemmer hvordan lisensene som ble kansellert 2. februar på grunn av korrupsjon skal auksjoneres bort.

– Vi har sagt at det er nødvendig å gjøre ganske store endringer i det forslaget til auksjon som teletilsynet i India har foreslått, hvis Telenor skal ha en sjanse til å fortsette sin virksomhet i India, sier Giske, og legger til:

– Dette dreier seg om mange milliarder kroner i investeringer, og at Norge er avhengig av å ha forutsigbare rammevilkår når selskapet har investert store penger.

– Hjelper ikke å true

Giske sier at han ikke har tro på å «true eller advare» indiske myndigheter med at Telenor trekker seg ut av landet.

– Det gjelder å argumentere godt for sin sak, og si at det er i Indias interesse at man har god konkurranse i telesektoren, og at både offentlige og private selskaper ser på India som et godt land å være i, sier Giske.

Han mener han ble lyttet til på møtet, og presiserer at forholdet mellom norske og indiske myndigheter er godt, noe som ifølge Giske «hjelper». Han er imidlertid ikke sikker på at det er mulig å redde Telenor i landet.

– De svarene man får fra regjeringshold reflekterer en usikker i forhold til hvordan dette ender. Det er nå den politiske innspurten begynner, med sterkt press fra både opposisjonen og indisk presse, men det er samtidig flere land som blir hvis investeringen «går dukken», sier Giske.

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas mener det er viktig at Giske er med på turen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Baksaas: Viktig at Giske er med

Også Telenors konsernsjef, Jon Fredrik Baksaas er med på India-turen, der man også skal møte Indias telekommunikasjons- og IT-minister, Kapil Sibal. For Baksaas blir dette det andre møtet etter nyttår.

Baksaas sier det er viktig å fortelle indiske myndigheter at Telenor ikke ønsker å være med på auksjonsreglene som har blitt foreslått.

– Vi jobber nå direkte mot de syv statsrådene og deres departementer, for å budbringe våre synspunkter om hvorfor dette er vanskelig for oss å kunne delta på, men også hvorfor dette er et dårlig forslag for hele industrien, sier Baksaas til NRK.

De indiske telemyndighetene har lagt opp til at de 22 Uninior-lisensene skal legges ut til åpen auksjon. Skjer det, risikerer Telenor å tape sine 31,5 millioner abonnenter og 17 milliarder kroner, som er satset på India-markedet.

Baksaas mener det er viktig at Giske også har kommet til India for å legge press på indiske myndigheter.

– Det betyr mye. Det viser at den norske regjering også er opptatt av at vi skal kunne fortsette med det vi så vidt har begynt med i de to årene vi har vært her, sier Baksaas.

Avgjørelse innen 24. mai

Innen kort tid skal det indiske telekommunikasjonsdepartementet avgjøre hvordan auksjonen av Uninors tapte lisenser blir gjennomført.

Indisk høyesterett kansellerte i februar mobillisensene til Uninor, som Telenor eier sammen med indiske Unitech.

Forslaget til regler for auksjonen er nå til behandling i det indiske telekommunikasjonsdepartementet, som skal fatte en avgjørelse innen 24. mai.