Giske vurderer ny reise til India

– Hvis Telenor mener at jeg bør reise til India på nytt, så gjør jeg det, sier næringsminister Trond Giske. Men markedet ser helst at Giske blir hjemme.

Trond Giske, næringsminister

Nærings- og handelsminister Trond Giske vil reise på ny lobby-tur til India dersom Telenor ber ham om det.

Foto: Johan B. Sættem

Nærings- og handelsminister Trond Giske avbrøt påskeferien for møter med Indias næringsminister Anand Sharma og finansminister Pranab Mukherjee.

Temaet var Telenors utfordringer i India knyttet til nye lisenser, etter at indisk Høyesterett fradømte selskapet alle lisenser i februar.

Nå varsler Giske at det kan bli aktuelt med en ny India-tur for å tale Telenors sak.

– Hvis Telenor og ambassaden vår i India mener at det er hensiktsmessig med nye møter med indiske myndigheter, så gjør vi det, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Han sier at det er viktig å ivareta selskapets India-investeringer på en god måte.

LES OGSÅ: Telenor avskriver hele India-investeringen

LES OGSÅ: – Ingen tro på at Telenor får igjen pengene

Enorme beløp på spill for Telenor og staten

Indias finansminister Pranab Mukherjee og næringsminister Trond Giske

Indias finansminister Pranab Mukherjee og næringsminister Trond Giske møttes i påsken for å diskutere Telenors utfordringer i landet.

Foto: Ann Ollestad

Mandag morgen sendte Telenor ut børsmelding om at selskapet nedskriver hele India-investeringen sin til null.

Årsaken er at dersom de foreslåtte auksjonsprinsippene fra den statlige teleregulatoren TRAI vedtas, mener selskapet at det blir umulig å tjene penger i landet.

Til NRK.no sier informasjonsdirektør Trond Odland at det ikke er 100 prosent sikkert at selskapet vil trekke seg ut.

– Men det blir nesten umulig for oss å delta i en auksjon om nye lisenser dersom betingelsene i det foreslåtte auksjonsformatet blir stående, sier Tor Odland i Telenor til NRK.no.

LES OGSÅ: Telenorsjefen møtte Indias telekom-minister

– Telenor er ikke dømt for noe som helst

Etter Statoil er Telenor landets største og viktigste selskap. Med en markedsverdi på 161 milliarder kroner, er Telenor mer enn halvannen gang større enn finanskonsernet DNB.

På generalforsamlingen i Telenor er det i praksis Trond Giske som bestemmer, med 54 prosent av aksjene i selskapet.

– Det er en enorm investering på 16-17 milliarder kroner, og det er ikke på noen måte Telenor som er dømt for noe som helst. Høyesterett har sagt at den måten myndighetene delte ut lisenser på i 2008 var feil, sier Giske.

Han sier at Telenor har lagt ned store investeringer i landet for å bygge opp indisk infrastruktur.

LES OGSÅ: Telenor krever erstatning fra indiske myndigheter

– Bare å sprette sjampisen hvis Telenor forlater India

Men på Oslo Børs mottas nyheten om at Telenor nedskriver India-investeringen til null som positivt. Kursen på Telenor-aksjen stiger langt mer enn hovedindeksen.

Mens hovedindeksen stiger 0,3 prosent ved lunsjtider mandag, går Telenor-kursen opp hele 4,2 prosent på nyheten om at selskapet kan være på vei ut av India.

Kursoppgangen innebærer at verdien av Telenor øker med 6,5 milliarder kroner, siden handelen åpnet på Oslo Børs mandag morgen.

Landets telekomanalytikere har helt siden det ble kjent at Telenor skulle investere kjempebeløp i India vært sterkt kritisk til hele satsingen, som de mener koster langt mer enn det smaker.

Derfor blir nyheten om at Telenor kan være på vei ut av landet mottatt positivt i markedet.

– Skulle Telenor nå endelig forlate India vil det være veldig godt nytt for aksjonærene. Da er det bare å sprette sjampanjen, sier analytiker i Carnegie, Espen Torgersen til E24.

Torgersen forventer en endelig avgjørelse i det indiske telekomdepartementet om en to ukers tid.