Hopp til innhold

– Baksaas er nestemann ut

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas tror konsernsjef Jon Fredrik Baksaas er nestemann ut av Telenor.

Jon Fredrik Baksaas

Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas sitter utrygt, mener NRKs økonomikommentator.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Steinar Mediaas

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Onsdag ble det klart at Harald Norvik måtte trekke seg som styreleder i Telenor.

– Den største eieren har ikke tillit til meg, og da må jeg gå av, sa en skuffet styreleder.

Nå som Norvik er på vei ut, vil selskapets konsernsjef Jon Fredrik Baksaas snart få en ny sjef. Derfor sitter Baksaas utsatt til, mener NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas.

– Harald Norvik har vært en viktig støttespiller for Baksaas. De har vært, så vidt jeg forstår, et tospann som har støttet hverandre. Norvik har vært viktig for Baksaas, sier Mediaas.

Han mener det vil være naturlig at en ny styreleder vil se etter en konsernsjef.

TV 2-bråket

En av grunnene til at Norvik måtte trekke seg, er håndteringen av TV 2-salget.

Norvik og Giske havnet i en åpen krangel som følge av at A-pressen i januar solgte sin andel på 50 prosent i TV 2 til danske Egmont.

Telenor eier A-pressen sammen med LO, og Giske var motstander av salget. Det ga han flere ganger klar beskjed om, og Norvik mente at Giske la utilbørlig press på Telenor-styret.

Mediaas mener salget av TV 2 hadde liten finansiell betydning for et så stort selskap som Telenor.

– Men salget hadde en stor politisk betydning. Salget startet en krangel og mistillit mellom styrelederen og Trond Giske.

Til sist uttalte Norvik at Giske hadde gått ut over grensen for offentlig eierskap.

Mediaas mener Giske skaffet seg ryggdekning og gikk seirende ut av konflikten med Norvik da TV 2 ble solgt.

– Man må nok regne med, at når man går rett i strupen på sin største eier, da sitter man ikke lenger som styreleder, sier Mediaas.

Smell i India

En annen grunn til at Baksaas sitter utrygt, er Telenors milliardsmell i India. Selskapet ha tapt så mye som 20 milliarder kroner i landet.

Når det gjelder India, tok man en risiko med aksjonærenes penger. Aksjonærene, alle unntatt staten, var veldig kritiske til investeringene i India.

– Hvis de taper 20 milliarder, vil aksjonærene kreve hans avgang. Jeg kjenner ikke til noen som godtar et så stort tap, sier Mediaas.

143 millioner til Baksaas

I dag ble kjent at Bakaas har blitt svært rik etter 10 år som konsernsjef i Telenor. Baksaas har i løpet av sine ti år som konsernsjef mottatt 62 millioner kroner i lønn og bonuser, skriver VG.

Men i realiteten er den samlede kompensasjonen og verdien av fremtidige rettigheter som Baksaas har fått i løpet av ti år som leder for Telenor-skuta over det dobbelte.

Baksaas har bygget opp Telenor til å bli landets nest største selskap, kun slått av Statoil. Det har gitt ham opsjoner på aksjer i selskapet med en samlet verdi på nesten 20 millioner kroner.

Ifølge VGs beregninger har Baksaas opparbeidet seg mer enn 51 millioner kroner i fremtidige pensjonsrettigheter.

Politisk press

Mediaas sier at nå som flere politikere mener at det er på tide at Bakaas trekker seg, øker det presset på konsernsjefen.

Lederen av næringskomiteen på Stortinget, Terje Lien Aasland (Ap) mener at Baksaas fremtid må vurderes.

– Det er naturlig at det nye styret som skal velges på generalforsamlingen 2. mai både vurderer fremtidig struktur og Baksaas sin rolle og hans disponeringer, sier Aasland ifølge VG.

Men overfor NRK gjør Aasland sitt beste for å avvise at han mener styret bør vurdere om Baksaas er riktig sjef.

– Det er styret som skal vurdere og styret som skal avgjøre forholdet til ledelsen i selskapet. Men så lenge det er diskusjoner om det må selvfølgelig styret vurdere slike forhold eller bare understreke at det har tillit til Baksaas og gå videre, sier Aasland.