Folkeavstemning om Icesave

Folkeavstemningen på Island om den omstridte Icesave-avtalen holdes trolig som planlagt førstkommende lørdag, sier en talsmann for regjeringen i Reykjavik.

Statsminister på Island, Johanna Sigurdardottir.

Johanna Sigurdadottir er statsminister på Island.

Foto: GEORGES GOBET / Scanpix/AFP

– Det ser ut til at avstemningen blir en realitet, sier Elias Gudjonsson, talsmann i det islandske finansdepartementet onsdag kveld.

Uttalelsen kommer dagen etter at statsminister Jóhanna Sigurdardóttir antydet at avstemningen kunne bli utsatt, for å øke mulighetene til å få til en avtale med Storbritannia og Nederland.

LES OGSÅ: - Icesave-avstemning kan bli utsatt

LES OGSÅ: Mot folkeavstemning om Icesave

LES OGSÅ: Icesave-samtaler brøt sammen

Ifølge ferske meningsmålinger kommer om lag 75 prosent av islendingene til å stemme mot Icesave-avtalen.

Avtalen innebærer at Island må betale rundt 30 milliarder kroner, rundt 100.000 kroner per innbygger, i kompensasjon til britiske og nederlandske bankkunder som mistet pengene sine da nettbanken Icesave gikk over ende i 2008.

Finansminister Steingrimur Sigfusson tror forhandlingene med Storbritannia og Nederland kan fortsette selv om islendingene sier nei til avtalen.

– Det spiller ingen rolle om vi ikke rekker i mål før avstemningen. Det verste som kan skje, er at forhandlingene går i stykker. Vi vil gi forhandlerne en sjanse til bare å jobbe videre uavhengig av folkeavstemning eller ikke, sier Sigfusson til ABC Nyheter.

LES OGSÅ: Ja til EU-forhandlinger med Island

LES OGSÅ: Island gransker forslag om bedret gjeldsavtale

LES OGSÅ: Nytt Icesave-forslag fra Island