NRK Meny
Normal

Færre arbeidsløse i USA i juni

Arbeidsledigheten i USA sank i juni til 9,5 prosent, ned fra 9,7 prosent i mai. Det er det laveste tallet på bortimot ett år.

Amerikanske arbeidssøkere i kø

Arbeidsledigheten gikk noe ned i USA i juni, men mange står fortsatt i kø for å få jobb.

Foto: Eric Risberg / Ap

Til tross for denne positive utviklingen, forsvant 125.000 jobber i samme periode, opplyser arbeidsdepartementet.

Mange ut av statistikken

Nedgangen i antallet jobber skyldes at mange midlertidige stillinger ble fjernet. Samtidig forsvant mange ut av arbeidsløshetsstatistikken. Det kan være unge mennesker som velger mer utdannelse, eldre som pensjonerer seg, mens andre gir opp å søke jobb fordi de ikke regner med å få noen.

Nedgangen i antallet jobber viser at den økonomsike oppgangen er usikker, selv om fallet i ledigheten trolig vil bidra til å gjøre børsene mer optimistiske. President Obama har lenge sagt at arbeidsløsheten vil forbli høy resten av året.

Les: – Ingen ny resesjon på vei i USA

Les: IMF spår styrket global vekst

Les: Obama vil ha forlik om sysselsetting

Lang vei fram

En bekymring er at det ble skapt relativt få jobber i privat sektor i juni, nemlig 83.000. Selskapene er usikre på fremtiden, og tilbakeholdne med nyansettelser.

Likevel understreket president Barack Obama at dette er den sjette måneden på rad med sysselsettingensvekst i privat sektor da han kommenterte tallene i ettermiddag.

- Sysselsettingen går i riktig retning, men ikke raskt nok, Vi har fortsatt en lang vei å gå, og jobber utrettelig, sa Obama.

Han kunngjorde nye offentlige satsinger, blant annet i utbyggingen av landets infrastruktur som skal sysselsette mange, og dessuten gjørde USA mer moderne.