Hopp til innhold

– Merkel og Sarkozy enige om bankløsning

Topplederne i EU skal ha blitt enige om en bankpakke som skal være med på å redde den greske økonomien. I kveld holder lederne i EU toppmøte i Brüssel.

Merkel Sarkozy

Angela Merkel og Nicolas Sarkozy under toppmøtet i Brussel. I bakgrunnen er Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Møtet er ventet å vare til langt på natt.

Et alternativ for å løse Hellas-krisen, er å la bankene som har lånt Hellas penger lide ved å ta et selvpåført tap på rundt 50 prosent, ifølge Reuters.

Eksperter har tidligere sådd tvil om hvor villige bankene er til å ofre seg på denne måten, men onsdag kom altså meldingen om at lederne på EU-toppmøtet har blitt enige om å gå for dette alternativet, ifølge AFP.

Lederene for Frankrike og Tyskland, president Nicolas Sarkozy og forbundskansler Angela Merkel, og IMF-sjef Christine Lagarde møtte i natt representanter for de store banker for å forhandle frem en «hårklipp» av den greske gjelda

Styrke egenkapital

EU-lederne ble på toppmøtet onsdag enige om at bankenes egenkapital må styrkes til 9 prosent.

Ifølge statsminister David Cameron vil planen først gjennomføres etter at lederne i eurosonen har blitt enige om en «hel pakke» med tiltak for å beskytte euroen.

– Vi ble enige om en tekst om rekapitalisering av bankene. Det er jeg svært fornøyd med. Det er et fundament for de videre diskusjonene mellom lederne i eurosonen i kveld, sier Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Men prinsippavtalen er altså ennå ikke helt i havn fordi den blant annet henger sammen med striden om hvor stort tap private eiere av gresk gjeld skal ta.

– Man må vite må vite hvor stor nedskrivningen av den greske gjelden blir før man kan avgjøre behovet for rekapitalisering. Alt dette henger sammen, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

EU-SUMMIT/ Sweden's Prime Minister Reinfeldt arrives at the EU summit in Brussels

Det blir trolig ikke en endelig løsning krisen på EU-toppmøtet onsdag kveld, ifølge Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

– Trolig ingen endelig løsning

Det blir trolig ikke en endelig løsning krisen på EU-toppmøtet onsdag kveld, ifølge Reinfeldt. Han krever større egeninnsats fra landene i problemer.

– Det viktigste er at denne gjeldskrisen ikke kan løses med mindre landene i problemer gjør en tilstrekkelige egeninnsats, sa Fredrik Reinfeldt da han kom til toppmøtet i Brussel onsdag kveld.

Statsministeren bekreftet samtidig antakelsene foran møtet om at EU-lederne trolig ikke kommer i mål denne gangen heller.

– På europeisk nivå er det viktig at løsningene er langsiktige, håndfaste, gjennomarbeidede og troverdige. Det er viktigere enn at det skjer fort. Og det kan oversettes til at det trolig ikke er ferdig i kveld, sa Reinfeldt.

Skal redusere Hellas-gjeld

Hovedtemaet for topplederne er hvordan de skal klare å redusere gjelden til kriserammede Hellas, som per dags dato har en gjeld på 149,6 prosent av nasjonalbudsjettet.

Finlands statsminister Jyrki Katainen sa da han ankom toppmøtet, at en beslutning om støtte til bankene og om EUs krisefond vil kunne komme onsdag kveld, men enighet om nedskriving av Hellas gjeld kan bli utsatt, melder FNB.

– Nå eller aldri

Merkel sitter i en av de mest sentrale posisjonene før onsdagens toppmøte. Tysklands statsminister Angela Merkel sa før møtet at det fortsatt var en rekke problemer som må løses, og at det er «nå eller aldri».

– Arbeidet vårt er ennå ikke over. Men jeg tror alle har kommet her med et mål om å gjøre betydelig fremgang, sa hun.

Onsdag kom meldingen om at den tyske Forbundsdagen gir grønt lys til planene om å utvide det europeiske krisefondet EFSF.

Dette er relevant for den andre løsningen for å løse Hellas-krisen, som er å styrke EUs krisefond, European Financial Stability Facility (EFSF), som har vært brukt til å hjelpe gjeldsplagede Hellas, Irland og Portugal.

Penger fra Norge og oljefondet har vært nevnt som en mulighet til å styrke EFSF, som i dag er på 440 milliarder euro.

En diplomatisk kilde i Brüssel sier i natt at eurosonens ledere vil øke størrelsen på krisefondet til 1000 milliarder euro.

EU-lederne vurderer to forskjellige måter å styrke EFSF på: Enten bruke fondet som garantier for nye gjeldspapirer, eller bruke deler av det til å sette opp et nytt fond for å hente inn penger fra investorer utenfor EU. En løsning kan også bli en kombinasjon av de to alternativene.

– Må ha en krystallklar kurs

– Vi kommer sannsynligvis ikke til å formulere alle detaljer, men hovedkursen må være krystallklar, sa leder for eurogruppen, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker.

Den hardt pressede Silvio Berlusconi avviste – som vanlig – å svare på spørsmål da han ankom toppmøtet.

Møtet har allerede blitt overskygget av at EUs finansminstre har avlyst sitt møte, noe sym tyder på at det fortsatt er et stykke frem til å bli enige på alle punkter.

Det er ventet at toppmøtet i Brussel kommer til å vare ut i de sene nattetimer, ifølge NRKs korrespondent Hege Moe Eriksen.