Hopp til innhold

Redningspakke for Hellas på 158 milliarder euro

Lederne for eurosonen har blitt enige om en ny krisepakke for å berge gresk økonomi. - Dette er en europeisk suksess, sier Hellas' statsminister.

George Papandreou

Hellas statsminister George Papandreou puster lettet ut etter at krisepakken for Hellas ble berget torsdag kveld.

Foto: THIERRY ROGE / Reuters

Statslederne for eurosonelandene ble torsdag kveld enige om en ny kriseavtale for å berge Hellas' skakkjørte økonomi.

  • Den totale prisen på redningspakken som skal forhindre Hellas-konkurs er på 158 milliarder euro, noe som tilsvarer 1200 milliarder norske kroner.
  • 109 milliarder euro er lån fra eurosone-land og Det internasjonale pengefondet.
  • Private banker og investorer skal bidra med 49 millioner euro. 37 milliarder av dette er lån, og resten er et program for tilbakekjøp av lån.
  • Nedbetalingen av Hellas' statsgjeld skal bli gjort overkommelig ved hjelp av lavere rente og lengre nedbetalingstid. Lånene til Hellas har fått en forlenget nedbetalingstid fra 7,5 til 15 eller 30 år, og renten er satt til kun 3,5 prosent.

Lettet gresk statsminister

EU-president Herman Van Rompuy

- Vi kunne ikke tillate at en vanskelig situasjon for eurosonen kulle bli en farlig situasjon, sier EU-president Herman Van Rompuy.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Scanpix/AP

I sluttdokumentet fra toppmøtet legges det vekt på at markedet selv er villig til å bidra med å redde Hellas - og at det er avgjørende at de har tro på redningspakken.

Sjefen for den europeiske sentralbanken Jean-Claude Trichet ønsker den nye pakken velkommen, og sier at den er et viktig steg på veien mot å stabilisere gresk økonomi. Han sier det er gledelig at forpliktelsene til eurosamarbeidet bekreftes.

Hellas' statsminister George Papandreou sier at redningspakken gjør veien videre for landet overkommelig, og at byrden er lettet for det greske folk.

– Dette er en europeisk suksess, sier han.

Papandreou sier at denne pakken vil gjøre landet i stand til å nedbetale 26 milliarder euro av statsgjelden sin innen utgangen av 2014. Landet har i dag 350 milliarder euro i gjeld.

EU-president Herman Van Rompuy sier i kveld at de måtte handle raskt, og at problemene måtte løses på det høyeste nivået i EU.

– Vi har avverget en meget alvorlig situasjon, sa EUs president etter at eurolandene ble enige om redningspakken.

Stoltenberg tror mange vil slite

Norges statsminister Jens Stoltenberg sier til NTB at dette er et viktig og positivt
bidrag til å lette situasjonen for Hellas og redusere faren for at krisen sprer seg.

– Det er viktig for Hellas, men også for Norge og andre land at faren for tilbakeslag i europeisk økonomi blir mindre, sier han.

Han sier at tiltakene som nå har kommet, vil bidra til å begrense gjeldskrisen, men at mange land i Europa kommer til å leve i mange år med brutale innstramminger i budsjettene og med veldig vanskelig økonomi.

– Denne pakken er et viktig bidrag, men problemene er ikke over. Tiltakene vil bidra til å begrense gjeldskrisen, men mange land i Europa kommer til å leve i mange år med brutale innstramminger i budsjettene og med veldig vanskelig økonomi, mener Stoltenberg.

«Marshall-plan»

Topper fra de største landene i eurosonen har torsdag vært samlet i et ekstraordinært krisemøte i Brussel for å vedta en ny redningspakke for Hellas - en pakke som blir omtalt som en ny «Marshall-plan».

Aksjemarkedet har reagert positivt på utkastet til avtale, som ble kjent tidligere torsdag ettermiddag. Europeiske børser nådde sitt høyeste nivå på to uker da handelen ble avsluttet i ettermiddag. Børsene i Frankrike, Italia, Spania og Storbritannia har steget med opp mot fire prosent etter at utkastet til ny plan ble kjent.

Les mer: Euro-redningsplanen sender børsene i været

SISTE NYTT

Siste nytt