NRK Meny
Normal

Enova har spart 17 Alta-kraftverk

Enova leverer sitt beste resultat noensinne. Statens strømspareselskap har bidratt til å spare like mye energi som 17 Alta-kraftverk siden oppstarten.

Enova: direktør Fridtjof Unander m. Åslaug Haga

OSLO: Administrerende direktør i Enova, Fridtjof Unander presenterte mandag Enovas resultat- og aktivitetsrapport 2007 for olje- og energiminister Åslaug Haga.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Både statsråd Åslaug Haga og direktør i Enova Fridtjof Unander, var storfornøyde under dagens resultatpresentasjon. De kunne vise til sparetiltak i fjor verdt 2,4 terawattimer (TWH), som tilsvarer rundt fire Alta-kraftverk.

Siden oppstarten i 2001 har statseide Enova bidratt til sparetiltak på tilsammen 10,1 TWH. Det tilsvarer i følge statsråd Åslaug Haga 17 Alta-kraftverk, eller 8 prosent av Norges energiforbruk for ett år.

- Enova når sine mål, og når Enova lykkes, så lykkes også regjeringen, sier Haga.

Byggsiden en utfordring

Det er spesielt industri og varmesparing som viser gode resultater, mens byggesektoren er en utfordring.

- I en høykonjunktur som vi har hatt i Norge nå er det vanskelig å få byggebransjen til å prioritere energieffektivisering, men vi jobber kontinuerlig med denne utfordringen, sier direktør i Enova, Fridtjof Unander til NRK. 

Norge bruker 40 prosent av sin energi på bygg, og et gjennomsnittlig hus kan spare 40 prosent i oppvarmingskostnader bare ved å velge riktige vinduer.

- Den mest miljøvennlige TWHen er den som aldri blir brukt, sier statsråden, som håper folk vil bruke Enova for å få råd om hvordan de kan spare energi.

Likevel vil hun ikke stille større krav til byggenæringen nå.

- Den nye byggeforskriften krever 25 prosent reduksjon i energiforbruk, og det er krevende nok for bransjen nå, sier olje- og energiminister Åslaug Haga.

Men byggebransjen kan ikke slappe helt av ennå.

- Det vil nok ikke gå så veldig lang tid før det kommer nye krav, men vi må gjøre dette gradvis, legger statsråden til.