Hopp til innhold

Russisk tele-ekspert: – Alle forretninger må tas med presidenten i Usbekistan

Redaktør for Russlands største telekom-avis beskriver forholdene for å gjøre forretninger i Usbekistan som svært vanskelige hvis man ikke er med på korrupsjon.

Leonid Konik

EKSPERT: Redaktør Leonid Konik i russiske ComNews forteller at klimaet for forretninger i Usbekistan generelt er veldig vanskelig på grunn av korrupsjon.

Foto: NRK

– Man må leve med bestikkelser der, det er på et vis de lokale forholdene. Enten så tar man begge deler, avtalen og korrupsjonen. Eller så lar man være å handle, sier Leonid Konik til NRK i Moskva.

Konik er redaktør for den ledende telekomavisa ComNews. Dermed dekker han bransjen både i Russland og i områdene rundt.

Redaktøren kjenner godt til hvordan Vimpelcom, eid av Telenor og det russiske selskapet Altimo, kom seg inn på markedet for mobiltelefonitjenester i Usbekistan.

Les mer: Selskap knyttes til presidentdatter – solgte telelisenser også til Telenors selskap

Han har selv fulgt selskapene i sitt arbeid og kjenner til hvordan beslutningene ble tatt i Vimpelcom. Samtidig følger han avsløringene rundt mobillisensene i landet nøye.

– Det er mer eller mindre fakta at Vimpelcom som eies av Telenor kjøpte opp et teleselskap fra en mindre konstruksjon som ble støttet av den regjerende familien i Usbekistan, sier Konik.

Telemast i Usbekistan

TELE-OPPKJØP: Flere internasjonale teleselskaper har kjøpt seg inn i Usbekistan.

Foto: SVT

Vet du noe om dette eller har informasjon om noe lignende? Tips NRKs journalister!

Verdens sjuende mest korrupte land

Usbekistan har ikke noe spesielt godt rykte når det kommer til menneskerettigheter og korrupsjon.

Transparency Internationals rangering av land basert på oppfattelse av mengde korrupsjon kommer Usbekistan sjuende sist av alle land som er rangert – på en 170. plass.

Dette stemmer med det inntrykket fagbladredaktøren har av telekommarkedet også.

Han beskriver Usbekistan som betydelig mer korrupt enn Russland.

– Usbekistan er et slags eneveldig styre med ett overhode. Alle forretninger må tas med presidenten eller hans familie, sier Konik.

Les kommentar: Rene penger i skitne land

– Vet Telenor om at forholdene er slik?
– Det er vanskelig å si. Kanskje de ikke visste. Telenor er så vidt jeg kjenner til et smart konsern, svarer redaktøren.

Han understreker at det nok ikke er tilfeldig at Telenor selv ikke er direkte i landet. Telenor har valgt å støtte at Vimpelcom som de er én av to store eiere i går inn i landet.

Telenor: – Utfordring med regimet og menneskerettigheter

Dag Melgaard

KLAR OVER REGIMET: Dag Melgaard i Telenor sier de ser utfordringene med å være aktive i Usbekistan gjennom Vimpelcom, men at de samtidig håper det kan bidra positivt.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Akkurat er Telenor også tydelige på da NRK spør om forholdene i landet.

– Det er altså Vimpelcom som er i Usbekistan og ikke Telenor, bare for å understreke det, sier talsmann for Telenor-konsernet Dag Melgaard.

Telenor er én av to store eiere i det tidligere russiske Vimpelcom.

Den norske telegiganten vedgår at de er oppmerksomme på utfordringene ved å være involvert i Usbekistan.

– Det er en utfordring helt åpenbart ved å gå inn i et slikt land. Det er en utfordring på flere plan både når det gjelder menneskerettigheter og et regime som er ganske totalitært, sier Melgaard.

Telenor-talsmann Melgaard forteller at de forholder seg til at Vimpelcom gjør en god jobb i landet, og at planene er å fortsette å være der.

– Vi håper også at det kan bidra til at Usbekistan får en god utvikling etter hvert også, sier Melgaard.