Hopp til innhold

Dansk TV: SAS sier opp 1000 ansatte

SAS' nye spareplan innebærer oppsigelse av 1000 ansatte og en lønnsreduksjon på 15 prosent for gjenværende ansatte, melder dansk TV 2.

SAS

Mandag skal SAS legge fram resultater for tredje kvartal.

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

Ifølge opplysninger tv-kanalen har fått, skal bankene ha godtatt spareplanen som skal redde flyselskapet. Planen skal blant annet innebære at selskapet kutter budsjetter med tre milliarder svenske kroner.

Spareplanen skal legges fram klokka åtte mandag morgen.

SAS sin danske pressesjef sier til dansk tv at de reisende ikke vil kunne merke noe til planen i morgen og vil ikke kommentere saken ytterligere.

SAS er i en alvorlig økonomisk krise, og må ha penger for å overleve.

– Har forståelse

Jens Lippestad, leder for Norske SAS-flygeres forening

Jens Lippestad

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Lederen i norske SAS-flygeres forening, Jens Lippestad, sier til NRK.no at han ikke vil kommentere de konkrete tallene, men at han har en forståelse for at selskapet må ta noen grep.

– SAS har tidligere sagt at det skal legges fram en kuttplan og vi er innstilt på at den kommer. Vi har en forståelse for at det må gjøres strukturelle grep, sier Lippestad.

Regjeringene i de tre eierlandene Norge, Sverige og Danmark er villig til å garantere for 4 milliarder norske kroner, slik at SAS kan få forlenget lånene sine i seks skandinaviske og europeiske banker.

Landene har bedt EU vurdere om en slik økonomisk håndsrekning er lovlig statsstøtte.

SAS har i lang tid slitt med høye kostnader, store underskudd og tyngende framtidige pensjonsutgifter. De tre hovedeierne, den norske, svenske og danske staten, har flere ganger måttet gripe inn og redde flyselskapet.

Ingen i ledelsen eller de andre fagforeningene ønsker å kommentere denne saken overfor NRK nå.

– Et skritt i riktig retning

Per Haagensen

Analytiker Per Haagensen sier SAS ikke har noe valg. – Selskapet må kutte, sier han.

Foto: Privat

– Det er positivt hvis SAS får kostnadsreduksjonene igjennom og at de får grønt lys fra bankene. For det må de, sier Per Haagensen til NRK.no. Han er analytiker hos Fondsfinans.

– Men er det nok?

– Det vil jo tiden vise, vi har sett en litt hyggeligere inntektsutvikling hos SAS den siste tiden, sier han. Men legger til at selv med et kutt på tre milliarder er det ikke nok til å komme ned på nivå med de andre selskapene, svarer han.

Haagensen sier SAS har vært nærme en konkurs flere ganger og at mange hevder selskapet er konkurs allerede, hvis man tar pensjonsforpliktelsen med i betraktning.

– Men det er en betydelig verdi å ha SAS som et stort selskap i de nordiske landene og dette er ingen endelig løsning på problemene i SAS, sier Haagensen.

Torsdag 8. november skulle SAS presentere kvartalsresultatet og spareplanen, men selskapet valgte på kort varsel å utsette dette til mandag 12. november.