Hopp til innhold

Børsfallet fortsetter i Oslo

Oslo Børs fortsetter å falle. Etter et kraftig fall ved 15-tiden tirsdag tok børsen seg litt opp, og ved stengetid hadde hovedindeksen falt med 5,8 prosent til 333,6 poeng.

Oslo Børs
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Oslo Børs slipper dermed heller ikke i dag unna effektene av den internasjonale finanskrisen.

Oljeprisen fortsetter også sitt fall. Ved 18-tiden ble et fat nordsjøolje omsatt for 90,12 dollar fatet, en nedgang på 2,19 dollar.

Les også: Vaklende forsikringskjempe

Av selskapene med en viss omsetning på Oslo Børs ble oljeselskapet DNO rammet aller hardest og falt 17,07 prosent.

USA holdt styringsrenta

Børsene i New York åpnet med nedgang tirsdag, men etter kort tid begynte de å ta seg opp igjen.

Sentralbanken i USA besluttet tirsdag å holde styringsrenta på 2 prosent, dette førte til en umiddelbar nedgang på New York børsen.

Les også: New York-børsen endte i pluss

Ned i hele Norden

Mandag var hovedindeksen ned over 7 prosent på det meste, men berget seg inn til minus 4,5 prosent ved stengetid. Like etter børsåpning tirsdag formiddag var det klart at det ikke er noen umiddelbar opptur i vente.

Også i ellers i Norden fortsetter nedgangen. Stockholm-børsen var ned 1,7 prosent og København 1,44 prosent ved stengetid.

Sentralbanker pøser inn penger

Europeiske sentralbanker sprøyter milliarder inn i markedet i et forsøk på å stabilisere situasjonen etter at to investeringsbanker forsvant i USA mandag.

(Trykk på bildet for video)

Euro-skilt
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Den europeiske sentralbanken ECB, som bestemmer pengepolitikken i de 15 landene i eurosonen, tilbød tirsdag, for andre dag på rad, refinansiering til 4,25 prosents rente.

Verdens børser

Aksjeprisene på børsene i Asia faller også som et resultat av finanskrisen i USA. I Japan gikk prisene ned 5,06 prosent i løpet av formiddagen.

(Trykk på bildet for video)

Børsen i Taipei
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tokyobørsen stengte klokken åtte norsk tid og endte med et fall på 4,95 prosent.

Den japanske sentralbanken plasserte 135 milliarder kroner i pengemarkedet i et forsøk på å dempe finanskrisen.

Fallet fortsetter

Den japanske sentralbanken plasserte totalt 135 milliarder kroner i to omganger i pengemarkedet i et forsøk på å dempe finanskrisen.

Ved lunsjtider i Hong Kong var fallet på rundt seks prosent. Kinesiske myndigheter sier de vil sette ned renta. Den var nettopp satt opp for å dempe den sterkt voksende økonomien.

Også i Australia og New Zealand var det nedgang ved lunsjtider. Nedgangen her var på henholdsvis 2,4 og 2,7 prosent.

Det er en åpenbar sammenheng med kollapsen i investeringsselskapet i USA Lehman Brothers i går.

Nikkei-indeksen i Japan raste 186,31 poeng bare i det første minuttet etter åpning og sentralbanken i Japan har plassert 14,4 milliarder dollar i pengemarkedet for å dempe finanskrisen.

Spent for forsikringsselskap

- Det vi må følge med på nå er forsikringsselskapet AIG, sier Ola Storeng, økonomiredaktør i Aftenposten, til NRK.

Det store forsikringsselskapet American International Group, AIG, som er det åttende største selskapet i verden, ble nedgradert i natt. Det vil si at selskapet er blitt vurdert til å ikke være like kredittverdig som tidligere.

Les også: Vaklende forsikringskjempe

Etter at konkursen til Lehman Brothers mandag resulterte i det kraftigste børsfallet siden terrorangrepene 11. september 2001 i USA, falt AIGs aksjeverdi falt med hele 60,8 prosent og Banc of America opplevde et fall på 21,3 prosent.

Forsikringsselskapet har som enkeltinstitusjon i USA tapt mest penger etter Fanny Mae og Freddy Mac, investseringsselskapene som ble satt under statlig kontroll i forrige uke.

- AIG har tapt minst 30 milliarder dollar og de må skaffe seg minst 70 milliarder for å holde seg flytende, sier Storeng.

Myndighetene i New York har gitt selskapet lov til å låne 20 milliarder kroner av eget datterselskap, men det spekuleres i om selskapet kan komme unna med å selge deler av selskapet for å få inn kapital.

Rentemøte

Det er stor spenning til rentemøte i USA i kveld. Det var på forhånd ikke ventet at den skulle settes ned, men nå er det spenning knyttet til hva amerikanske myndigheter velger å gjøre for å avverge at krisen får ytterligere ringvirkninger.