NRK Meny
Normal

Børsfallet fortsetter i Oslo

Oslo Børs fortsetter å falle. Etter et kraftig fall ved 15-tiden tirsdag tok børsen seg litt opp, og ved stengetid hadde hovedindeksen falt med 5,8 prosent til 333,6 poeng.

Oslo Børs
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Oslo Børs slipper dermed heller ikke i dag unna effektene av den internasjonale finanskrisen.

Oljeprisen fortsetter også sitt fall. Ved 18-tiden ble et fat nordsjøolje omsatt for 90,12 dollar fatet, en nedgang på 2,19 dollar.

Les også: Vaklende forsikringskjempe

Av selskapene med en viss omsetning på Oslo Børs ble oljeselskapet DNO rammet aller hardest og falt 17,07 prosent.

USA holdt styringsrenta

Børsene i New York åpnet med nedgang tirsdag, men etter kort tid begynte de å ta seg opp igjen.

Sentralbanken i USA besluttet tirsdag å holde styringsrenta på 2 prosent, dette førte til en umiddelbar nedgang på New York børsen.

Les også: New York-børsen endte i pluss

Ned i hele Norden

Mandag var hovedindeksen ned over 7 prosent på det meste, men berget seg inn til minus 4,5 prosent ved stengetid. Like etter børsåpning tirsdag formiddag var det klart at det ikke er noen umiddelbar opptur i vente.

Også i ellers i Norden fortsetter nedgangen. Stockholm-børsen var ned 1,7 prosent og København 1,44 prosent ved stengetid.

Sentralbanker pøser inn penger

Europeiske sentralbanker sprøyter milliarder inn i markedet i et forsøk på å stabilisere situasjonen etter at to investeringsbanker forsvant i USA mandag.

(Trykk på bildet for video)

Euro-skilt

Den europeiske sentralbanken ECB, som bestemmer pengepolitikken i de 15 landene i eurosonen, tilbød tirsdag, for andre dag på rad, refinansiering til 4,25 prosents rente.

Verdens børser

Aksjeprisene på børsene i Asia faller også som et resultat av finanskrisen i USA. I Japan gikk prisene ned 5,06 prosent i løpet av formiddagen.

(Trykk på bildet for video)

Børsen i Taipei

Tokyobørsen stengte klokken åtte norsk tid og endte med et fall på 4,95 prosent.

Den japanske sentralbanken plasserte 135 milliarder kroner i pengemarkedet i et forsøk på å dempe finanskrisen.

Fallet fortsetter

Den japanske sentralbanken plasserte totalt 135 milliarder kroner i to omganger i pengemarkedet i et forsøk på å dempe finanskrisen.

Ved lunsjtider i Hong Kong var fallet på rundt seks prosent. Kinesiske myndigheter sier de vil sette ned renta. Den var nettopp satt opp for å dempe den sterkt voksende økonomien.

Også i Australia og New Zealand var det nedgang ved lunsjtider. Nedgangen her var på henholdsvis 2,4 og 2,7 prosent.

Det er en åpenbar sammenheng med kollapsen i investeringsselskapet i USA Lehman Brothers i går.

Nikkei-indeksen i Japan raste 186,31 poeng bare i det første minuttet etter åpning og sentralbanken i Japan har plassert 14,4 milliarder dollar i pengemarkedet for å dempe finanskrisen.

Spent for forsikringsselskap

- Det vi må følge med på nå er forsikringsselskapet AIG, sier Ola Storeng, økonomiredaktør i Aftenposten, til NRK.

Det store forsikringsselskapet American International Group, AIG, som er det åttende største selskapet i verden, ble nedgradert i natt. Det vil si at selskapet er blitt vurdert til å ikke være like kredittverdig som tidligere.

Les også: Vaklende forsikringskjempe

Etter at konkursen til Lehman Brothers mandag resulterte i det kraftigste børsfallet siden terrorangrepene 11. september 2001 i USA, falt AIGs aksjeverdi falt med hele 60,8 prosent og Banc of America opplevde et fall på 21,3 prosent.

Forsikringsselskapet har som enkeltinstitusjon i USA tapt mest penger etter Fanny Mae og Freddy Mac, investseringsselskapene som ble satt under statlig kontroll i forrige uke.

- AIG har tapt minst 30 milliarder dollar og de må skaffe seg minst 70 milliarder for å holde seg flytende, sier Storeng.

Myndighetene i New York har gitt selskapet lov til å låne 20 milliarder kroner av eget datterselskap, men det spekuleres i om selskapet kan komme unna med å selge deler av selskapet for å få inn kapital.

Rentemøte

Det er stor spenning til rentemøte i USA i kveld. Det var på forhånd ikke ventet at den skulle settes ned, men nå er det spenning knyttet til hva amerikanske myndigheter velger å gjøre for å avverge at krisen får ytterligere ringvirkninger.