Vaklende forsikringskjempe

Verdens største forsikringsselskap vakler. Etter sammenbruddet i investeringsbanken Lehman Brothers øker frykten for at den amerikanske forsikringskjempen AIG også skal gå under.

Verdens største forsikringsselskap AIG vakler.
Foto: BOBBY YIP / REUTERS

Det amerikanske forsikringsselskapet AIG har nå ett døgn på seg til å skaffe 80 milliarder dollar for å hindre konkurs.

Da børsene i USA startet dagens handel i ettermiddag falt aksjeverdien til forsikringsselskapet AIG med 70 prosent.

Større krise en Lehman

Finansanalytikere mener at en kollaps i AIG kan få langt større følger enn sammenbruddet i banken Lehman Brothers, som gikk konkurs i går.

Presset mot selskapet økte tirsdag. Dette til tross for en redningsoperasjon fra delstaten New York, i form av en komplisert finansavtale. Den gir AIG vel 20 milliarder dollar (116 milliarder kroner) mer å rutte med.

Kredittvurderingsbyråer er ikke overbevist om at AIG er betalingsdyktig. Uroen over selskapets framtid bidro tirsdag til at mange investorer dumpet oljeaksjer og verdipapirer tilknyttet de nye vekstøkonomiene på børser verden over.

Børsfall

Situasjonen satte sitt preg på børsene i Asia, med nedgang både i Japan, Hongkong og andre land. Nikkei-indeksen på børsen i Tokyo falt med 4,95 prosent og Hang Seng i Hongkong med nesten 5,5 prosent.

Bekymringen var tydelig også i Europa. Tidlig på ettermiddagen hadde FTSE 100-indeksen på børsen i London sunket med 3,17 prosent, i Frankfurt stupte DAX-indeksen med over 3 prosent, mens CAC 40 i Paris var ned 1,41 prosent.

– AIG spiller en svært stor rolle innen forsikring av institusjoner verden over. Hvis det skulle bryte sammen, vil det kunne ryste hele det globale finanssystemet, skrev den amerikanske avisen The Wall Street Journal tirsdag.

Verditap

AIG har ifølge nyhetsbyrået Reuters i løpet av 2008 mistet 92 prosent av sin børsverdi, og tirsdag fortsatte fallet. Samtidig som dette selskapet sto under press, så markedet med spenning fram mot de nyeste kvartalstallene fra den ledende investeringsbanken Goldman Sachs.

Analytikere regner ifølge nyhetsbyrået DPA med en tydelig nedgang i overskuddet, men tror ikke Goldman Sachs måtte bokføre noe underskudd. Svarte snarere enn røde tall fra denne kjempen i markedet vil etter alt å dømme bidra sterkt til å roe ned stemningen.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har bedt Goldman Sachs og JPMorgan Chase & Co. om hjelp til å organisere en hjelpepakke for AIG. Det ble tirsdag snakket om støttelån på 70–75 milliarder dollar, eller 405 til 435 milliarder kroner.

Globalt

– En kollaps i AIG ville få langt større følger enn et sammenbrudd i en bank som Lehman Brothers. AIG har i langt større grad en verdensomspennende virksomhet, selskapet har et ganske stort globalt kundegrunnlag, sier Singapore-analytikeren Lorraine Tan.

De fleste av de rundt 74 millioner kundene er amerikanere, som kan bli stående uten forsikringer hvis AIG blir slått konkurs. Men en slik konkurs vil få følger for langt flere, ettersom AIG – som finansavisen Financial Times skriver – sitter «i finanssystemets hjerte».

Ifølge Wall Street Journals kilder har hjelpemannskapene som forsøker å berge AIG fra avgrunnen ikke lang tid på seg. Om ikke en løsning ligger på bordet i løpet av onsdag, må forsikringskjempen trolig gå til skifteretten, blir det sagt.