NRK Meny
Normal

Nytt fall i boligprisene: – Laveste årsvekst siden finanskrisen

BJØRVIKA (NRK.no) Boligprisene falt med 1,5 prosent i oktober – hele 0,8 prosent sterkere nedgang enn vanlig i oktober.

Boliger til under én million

SPENNING: Det er stor spenning knyttet til utviklingen av boligprisene fremover.

Foto: Faksimile / Finn.no

–Dette er en kraftig nedgang, sier leder i Eiendomsmeglerforetakenes forening, Christian Dreyer.

Det kom frem da eiendomsmeglerbransjen la frem sin månedlige statistikk for boligprisene i oktober. Det er Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF), Eiendomsverdi og Finn.no.

Forventer fortsatt fall ut året

Selv med sesongjustering blir den generelle nedgangen på 1,5 prosent kraftig. Sesongjustert for det som er vanlig for oktober, falt prisene med 0,8 prosent. Kvadratmeterprisen har falt, og den årlige veksten ligger nå på 5,4 prosent. Vanlig for de siste årene har vært en vekst på mellom seks og åtte prosent. Bransjen mistenker at tallet kommer til å ende under prognosen.

Veksten de siste tolv månedene er nå den laveste siden før finanskrisen. Vi må tilbake til 2003 for å finne liknende tall.

– Vi har et prisfall på alle boligtyper og alle regioner, sier Dreyer.

Det tar også lenger tid å selge leilighetene, og det ligger flere leiligheter ute enn i fjor på denne tid. Men varelageret har gått ned siden september.

– Formidlingstiden går også opp, fra 30 til 33 dager. Det er ikke i seg selv et dramatisk tall, og omløpshastigheten er på et ok nivå, men meglerne opplyser at det tar lenger tid. Og vi forventer at denne tiden skal øke, sier Dreyer.

Bransjen tror på fortsatt nedgang de siste to månedene. Men Dreyer advarer mot en overdramatisering av tallene, fordi nedgang er vanlig frem mot slutten av året.

Blant de store byene er det fortsatt bra fart på boligsalget i Bergen. I Oslo har flere bydeler som har hatt høyt prisnivå, nå høyt fall. Det uvanlige ved oktobertallene er at leiligheter faller mye i pris. Denne boligtypen falt med 1,7 prosent fra september til oktober, noe som er 0,8 prosent høyere enn i fjor på denne tid. Eneboliger falt 1,6 prosent, mens delte boliger falt 0,7 prosent.

Årsakene til nedgangen er flere.

– Mye preges av kapitaltilgangen i bankene, som har fått strengere krav på seg. Egenkapitalen har en effekt, og økt tilbuddside i markedet er sin effekt. Men mye er drevet av en psykologi som er drevet av usikkerhet i markedet totalt. Det er veldig psykologidrevet på kort sikt, men vi forventer at mye vil skje i 2014, når tilbudet blir lavere og det blir en større trygghet i markedet.

– Kan leve med fall

Boligmarkedet i september var preget av ganske høy omsetning og lavere priser. Boligprisene for september var 1,4 prosent lavere enn i august, eller 0,9 prosent justert for sesongvariasjoner. Salgsvolumet var omtrent på samme nivå som i samme periode i 2012. Oktober er normalt en måned med en mindre boligprisnedgang.

I sin morgenrapport for Nordea Markets i dag betegner sjeføkonom Steinar Juel dagens fremleggelse som svært spennende, ifølge DN.no. Tallene kan gi en indikasjon på hvorvidt nedgangen man har sett i det siste er langvarig eller ikke.

– Usikkerheten er knyttet til hvor raskt prisene vil falle. Vi tror fortsatt det blir et moderat fall de neste par årene, hvor det enkeltmåneder vil kunne bli prisoppgang, skriver sjeføkonomen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier i et intervju med Bloomberg at Norges Bank ikke er bekymret for et fall i boligprisene, og sier dette er noe norsk økonomi kan leve med over en lengre periode.

Husholdningenes etterspørsel sank i tredje kvartal, viser den kvartalsvise utlånsundersøkelsen fra Norges Bank. Ifølge tall fra Boligprodusentenes Forening har salget av nye boliger sunket med ti prosent i samme periode.