Banktopper advarer mot økende inflasjon

De stigende matprisene gir økt inflasjon verden over, advarer verdens sentralbanksjefer. Lønns- og prisveksten er i sin tur en trussel mot den globale økonomiske veksten.

Jean-Claude Trichet

Den europeiske sentralbankens sjef Jean-Claude Trichet

Foto: YURI GRIPAS / REUTERS

Prisene på matvarer, som har økt med mer enn 40 prosent det siste året, var et sentralt tema på møtet i Den internasjonale organisasjonen av oppgjørsbanker BIS mandag. BIS er en samarbeidsorganisasjon der sentralbankene jobber for økt økonomisk stabilitet.

– På det globale planet er veksten fortsatt betydelig, til tross for avmattingen man har sett i en rekke industriland. Dette kan vi helt klart takke tilpasningsevnen i en rekke av de nye vekstøkonomiene for, sier Den europeiske sentralbankens sjef Jean-Claude Trichet.

Men alle land uten unntak er berørt av økningen i matvarepriser, fastslo Trichet mandag. Dyrere energi og høyere priser på en rekke andre varer bidrar også til å trekke den samlede prisveksten opp, sa han.

En viktig årsak til de økende prisene er ifølge Trichet den økende levestandarden i land som tidligere har slitt med lav levestandard.

Sentralbanksjefene tar til orde for åpne og konkurransepregede markeder som det beste botemiddel mot inflasjonen.

LES OGSÅ: - Matprisen er blitt en global krise