NRK Meny
Normal

Advarer unge mot å binde renta

Bankene tilbyr lav fastrente. Men økonomer advarer unge mot å inngå fastrenteavtaler.

Bankenes rente
Foto: Grafikk: Renate Rognan / NRK

Thomas Sevang

Thomas Sevang

Foto: Nordea
Rolf Mæhle

Rolf Mæhle

Foto: Spraebankforeningen
Aud-Helen Rasmussen informasjonsdirektør i Dnb NOR

Aud-Helen Rasmussen

Foto: Dnb NOR
Harald Magnus Andreassen

Harald Magnus Andreassen

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I dag setter Norges Bank trolig ned styringsrenta nok et hakk.

Nå vurderer flere en noensinne å binde renta fordi den er så lav.

Advarer uetablerte

Men fastrente egner seg ikke for alle. Unge eller andre i en ustabil livssituasjon kan gå på en økonomisk smell dersom de må ut av låneavtalen.

- Dersom rentenivået ligger legger seg under din fastrenteavtale og man er nødt til å bryte avtalen, så kan du desverre ende opp med å måtte betale differansen, sier informasjonssjef i Nordea Thomas Sevang.

Assisterende direktør Rolf Mæhle i Sparebankforeningen mener at unge som ikke har etablert seg, kan tape på å binde renta over lengre tid.

- Hvis du er ung og bor i en liten leilighet som du har lån på, er det jo en viss sjanse for at du vil bytte bolig i løpet av relativt kort tid, og da er det risikabelt å binde renta for lang tid, sier Mæhli til NRK.

Hvis man for eksempel binder renta på 5 prosent i 10 år på et boliglån på halvannen millioner kroner, kan man få en ekstraregning på omlag 60.000 kroner dersom man må avbryte lånekontrakten midtveis i bindingstida, forutsatt at de lange rentene faller ett prosentpoeng.

Men dersom renta stiger over fastrenta derimot, vil banken betale underkursen tilbake til kunden.

Hvis man altså vil selge leiligheten sin før fastrenteavtalen er utløpt, er man altså fortsatt forpliktet til fastrenteavtalen, selv om man gjør opp lånet.

- Bør være sikker

I går fortalte NRK at én av tre nå vurderer å gå inn i en fastrenteavtale.

Rolf Mæhle i Sparebankforeningen advarer unge som er i en ustabil livssituasjon mot å la seg rive med i en stemningsbølge.

- Fastrente er et mer krevende produkt enn et vanlig lån med flytende rente. Jo lengre man binder renta for, jo sikrere skal man være på at man kan sitte på lånet til rentebindingsperioden er omme, sier Mæhle.

Fastrente gir sikkerhet for hvor mye man må betale, påpeker informasjonsdirektør i Dnb Nor Aud-Helen Rasmussen:

- De som ønsker trygghet og forutsigbarhet , kan få en fornuftig pris hvis de ber om fastrente i dag. For mange kan det være et godt valg, sier Rasmussen.

Flyter med konjunkturene

Dersom man går over på fastrente kan man imidlertid ikke velge å betale ned lånet raskere, og det blir vanskeligere å få lengre løpetid og avdragsfrihet.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities og anbefaler flytende rente framfor fast til de som jobber i konjunkturavhengige bransjer:

- Hvis du for eksempel er bilselger og bilsalget går dårlig, er som regel rentene lave samtidig. Da har du lav inntekt, men også lav rente. I en høykonkunktur får du høy flytende rente, men da har du også solgt flere biler, sier Andreassen.