NRK Meny
Normal

Giske fornøyd med en «god, norsk eier» for Widerøe

Trond Giske sier at han er fornøyd med Widerøe-salget. Men han tror ikke at salget løser problemene til kriserammede SAS.

Næringsminister Trond Giske mener at salget av Widerøe er en veldig god løsning både for SAS og Widerøe som nå blir et selvstendig selskap.

SE VIDEO: Næringsminister Trond Giske tror salget er det til det beste for både SAS og Widerøe.

Svein Flåtten

Høyres næringspolitiske talsperson Svein Flåtten.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

I dag ble det klart at flyselskapet Widerøe er solgt. Torghatten, Fjord1 og Nordland fylkeskommune kommer inn på eiersiden. SAS vil fremdeles eie 20 prosent av selskapet.

– En god løsning for begge selskaper

Giske sier at han er fornøyd med det han karakteriserer som en god, norsk eier for Widerøe.

– Det vil gjøre at Widerøe blir forankret i en norsk eiergruppe. Jeg tror dette er en god løsning for begge selskapene. Widerøe er et selskap som driver godt, sier han.

Men han tror ikke salget løser problemene for SAS.

– SAS vil nok ha tøffe tider fremover. Flybransjen i Europa sliter. Dette er ikke det eneste grepet SAS tar, de må også kutte i kostnader, sier Giske.

Men det er et steg i riktig retning, mener næringsministeren.

– Det er bra for SAS, det er bra for Widerøe, og det er bra for Norge. SAS har hatt tøffe tider.

– Er det risikofylt?

– Alle investeringer er en risiko. Men per i dag går Widerøe bra, sier Giske.

Høyre: En god nyhet

Også Høyres næringspolitiske talsperson Svein Flåtten er fornøyd med salget.

– Dette er en god nyhet. Jeg er veldig glad for at det er norske kjøpere. For SAS sin del ser det ut til at de har fått en relativt god pris. Samtidig får vi et selvstendig selskap i Widerøe som kan være med i konkurransen i luften.

– Hva tenker du om at det offentlige går så tungt inn?

– Jeg er litt betenkt over at det offentlige går så tungt inn, men det er ikke uvanlig at det skjer. Jeg tror at dette har vært nødvendig. Det er ingen primæroppgave for fylkeskommuner og gå inn i luftfart, uten at det er nødvendig, sier Flåtten.

Får to milliarder for salget

Kriserammede SAS har solgt Widerøe som en del av redningsplanen og for å skaffe de pengene som trengs for å få planen i havn.

– SAS-konsernet har i dag undertegnet en avtale om salg av 80 prosent av aksjebeholdningen i Widerøes Flyveselskap AS til en investorgruppe bestående av Torghatten, Fjord1 og Nordland fylkeskommune. SAS kommer til å beholde 20 prosent av aksjene i Widerøe men har som mål å avhende hele eierskapet i Widerøe i løpet av 2016, heter det i meldingen fra selskapet.

Salget av Widerøe vil gi SAS rundt to milliarder svenske kroner, og er et viktig steg i forbedringen av SAS sin finansiell posisjon, inkludert en reduksjon av SAS sin gjeldsgrad.