Hopp til innhold

– SAS går en brutal vinter i møte

SAS går i pluss på bunnlinjen for første gang siden 2007, etter å ha solgt unna eiendeler for milliardbeløp. Men vinteren kommer til å bli hard for selskapet, mener analytiker.

Boeing 737-783 fra SAS

SAS oppnådde et positivt årsresultat for første gang på mange år, etter å ha gjennomført et knallhardt spareprogram og salg av blant annet flyselskapet Widerøe. Likevel er markedet skuffet over tallene.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Første kvartal er alltid det tøffeste for flyselskapene.

Jacob Pedersen, analysesjef i Sydbank

Jacob Pedersen, som er senioranalytiker i Sydbank, sier at SAS kommer til å gå en hard vinter i møte på grunn av knallhard konkurranse.

Foto: Sydbank

Konsernsjef Rickard Gustafson venter at SAS på grunn av svake markedsutsikter og sesongmessige variasjoner vil få et første kvartal som kommer til å bli ekstremt svakt.

Det skriver konsernsjefen i SAS-konsernets årsrapport for 2012/2013, som ble lagt frem torsdag.

Senioranalytiker Jacob Pedersen i danske Sydbank sier til NRK.no at SAS kommer til å få mye motvind i året som kommer.

– SAS er på vei inn i et brutalt marked. Det er for mange flyseter i luften, og prisene faller. Trafikktallene de siste månedene har vist at SAS har fallende priser, lavere kabinfaktor og i tillegg har selskapet negativ trafikkvekst, sier Pedersen.

Til tross for at selskapet leverer overskudd for første gang siden 2007, er resultatene svakere enn analytikernes forventninger. På Nasdaq OMX Nordic-børsen i Stockholm faller verdien av selskapet med vel 5 prosent etter en times handel på en ellers god børsdag.

Klokka 14 er aksjekursen ned vel 3 prosent.

Varsler at det vil ta langer tid å nå finansielle resultatmål

SAS skriver i rapporten at selskapet venter et positivt resultat før skatt i året som kommer, dersom ikke markedsforholdene forverres og uforutsette hendelser inntreffer.

Pedersen mener at selskapets mål om positivt resultat også for året som kommer er realistisk.

– I regnskapsåret som vi nå går inn i har SAS positive effekter fra sitt spareprogram på 1,2 milliarder svensker kroner. Isolert sett er det en resultatforbedring som kommer i regnskapsåret som vi nå går inn i, sier han.

Han sier likevel at selskapet ikke kan forvente noen resultatfremgang som er i nærheten av dette på grunn av de vanskelige markedsforholdene.

Rickard Gustafson SAS

Konsernsjef Rickard Gustafson og SAS går i pluss for første gang siden 2007, men skuffer likevel analytikerne.

Foto: Peter Knutson/SAS

Samtidig varsler SAS at selskapet skyver sine finansielle resultatmål ett år frem i tid, og forventingen er nå at de finansielle målene for 2014/2015 ikke vil bli nådd før i 2015/2016.

I perioden november 2012 - oktober 2103 oppnådde SAS et resultat før skatt på 433 millioner svenske kroner, mens bunnlinjen viste 179 millioner kroner.

I løpet av året har selskapet solgt unna eiendeler, blant annet Widerøe, for til sammen 2,8 milliarder svenske kroner.

– For lave inntekter

Klokka 10.00 fredag kommenterte konsernsjef Rickard Gustafson resultatet for presse og analytikere i en telefonkonferanse.

– Vi fikk et positivt resultat for året for første gang på mange år. Det er tilfredsstillende å se at vårt harde arbeid over flere år gir de forventede effektene. Men vi må samtidig erkjenne at inntektene ennå ikke er på et tilfredsstillende nivå, sier Gustafsson.

Han sier at SAS nå skal konsentrere seg om å fullføre omstillingen som flyselskapet er inne i, for å oppnå en mer fleksibel kostnadsstruktur.