– De burde satt ned styringsrenta

– Norges Bank burde satt ned styringsrenta. De ofrer arbeidsplasser ved å holde renta uendret, sier sjeføkonomen i Handelsbanken.

Knut Anton Mork

Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, mener Norges Bank er for optimistiske sin økonomiske analyse.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

I dag kom beskjeden om at Norges Bank holder styringsrenta uendret på 1,5 prosent. Og igjen utsettes den varslede renteoppgangen, ett år ut i tid til sommeren 2015. Flere sjeføkonomer tror Norges Bank gjør en feilvurdering.

– Styringsrenta burde vært satt ned, er den klare beskjeden fra Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken.

Mork mener Norges Bank har et for optimistisk syn på utviklingen i norsk økonomi.

LES OGSÅ: Holder styringsrenta uendret

– Burde satt ned renta

– Hvis de hadde senket renta kunne de stimulert til flere arbeidsplasser og sysselsettingen kunne blitt holdt på samme nivå. Nå tar de sikte på å ikke gjøre noe. Nå skal arbeidsledigheten opp er Norges Banks planer, sier Mork.

Så for å sikre arbeidsplasser burde de satt ned renta?


– Ja, jeg mener det.

På dagens pressekonferansen presenterer Norges Bank også Pengepolitisk rapport, som beskriver de vurderingene Norges Bank gjør av norsk økonomi for øyeblikket.

«Prognosene viser at veksten i norsk økonomi etter hvert vil ta seg noe opp. Det ventes at kapasitetsutnyttingen holder seg nær et normalt nivå og at prisveksten nærmer seg 2,5 prosent», skriver Norges Bank. Beskjeden fra økonomer er at Norges Bank tar feil i sine prognoser, for akkurat nå er det mange tegn i økonomien på at veksten stagnerer.

– Økonomien forverres i vinter

Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika

Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika, synes også Norges Bank burde sette ned styringsrenta,

Foto: Johan B. Sættem

– Norsk økonomi kjennetegnes i dag av liten eller ingen vekst og det vil definitivt bli verre utover vinteren. I denne situasjonen ville det hjulpet noe å få lavere rente, sier Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen.
– Så du mener de burde satt ned styringsrenta?

– Ja, og egentlig ganske kraftig. Men det er usikkert om det ville hjulpet så mye nå som byggebransjen melder stopp, bankene strammer inn og det er lite folk på kjøpesentrene. Her må det store stimuli til for å rette opp skuta og holde arbeidsledigheten nede, sier Andreassen.

Han mener Norges Bank heller bør stimulere økonomien for å møte dårligere tider og tegner et langt dystrere bilde av økonomien enn Norges Banks prognoser. I følge Andreassen vil renteøkningen vil la vente på og heller ikke komme i 2015, slik Norges Bank varsler.

– Og det holder ikke å kutte styringsrenta. Vi må bruke mer oljepenger enn vi gjør i dag for å stimulere økonomien, gjerne til bygg og anlegg, gjerne i kommunesektoren og gjerne i form av skattelettelser, er oppskriften Andreassen gir for å bremse nedgangen i norsk økonomi.

LES OGSÅ: – Rentehoppet kan komme tidligere