Hopp til innhold

- Kan få høyere rente tidlig neste år

Inflasjonen var i august sterkere enn på fire år, og langt sterkere enn det sentralbanken har lagt til grunn i sine prognoser. – Jeg tror Norges Bank må fremskynde første rentehopp ganske mye, sier Olav Chen i Storebrand.

Sentralbanksjef Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank har to måneder på rad opplevd at prisene stiger vesentlig mer enn sentralbanken har i sine prognoser.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I skyggen av nyheten om at landet våknet opp til en borgerlig regjering tirsdag morgen, kom Statistisk sentralbyrå med nye tall som kom overraskende på landets økonomer. Kronekursen styrket seg umiddelbart kraftig mot euro.

Prisene på konsumvarer var i august 2,5 prosent høyere enn i tilsvarende måned året før. Ikke siden juli 2009 har prisveksten vært like sterk.

Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand

Inflasjonstallene er en gamechanger, mener Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand.

Foto: Storebrand

– Det er en reell oppgang i inflasjonen som Norges Bank ikke kan se bort fra. Prisveksten på 2,5 prosent var ifølge sentralbanken et tall som de ikke trodde de ville se før i 2016 en gang, sier senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Neste torsdag er det rentemøte i Norges Bank. Ingen tror at styringsrenten endres da. Det er hva sentralbanken sier om den såkalte rentebanen som interesserer aktørene.

I tillegg til selve rentebeslutningen, skal Øystein Olsen og hovedstyret legge frem sine prognoser for renteutviklingen i årene som kommer.

– Rentehoppet kommer tidligere

– Dette var overraskende tall for absolutt alle, og er en «gamechanger» i forhold til det inflasjonsbildet som Norges Bank tidlligere har sett for seg, sier Chen.

Storebrand-økonomen mener at det ikke er sannsynlig at det kriselave rentenivået i sentralbanken kan vedvare særlig lenge.

Styringsrenten er nå 1,5 prosent, nær et historisk lavt nivå. Sentralbanken har ikke justert renten på ett og et halvt år.

– Hvis Norges Bank skal være konsistente må sentralbanken oppjustere sine renteanslag fremover, og varsle at rentehevingen kommer tidligere. Sist sa sentralbanken at den ville holde renten ekstremt lav til slutten av 2014, jeg tror første rentehopp blir fremskyndet kanskje frem til kommende årsskifte, sier han.

Handelsbanken skriver i sin morgenrapport at inflasjonstallene er sterke nok til å kunne rettferdiggjøre en renteøkning allerede i desember, til tross for svakere vekst i norsk økonomi.

«Men vi mener det er lite sannsynlig at Norges Bank vil presentere en så aggressiv rentebane allerede på møtet neste uke», skriver Handelsbanken i rapporten.

– Har fått to nesestyvere på rad

Nordea skriver i en analyse at det er sannsynlig at første rentehopp kan komme tidlig i 2014.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB sier til NRK at det nå er andre gang på rad at tallene for prisvekst har overrasket ved å være sterkere enn ventet.

– Vi har nå fått to nesestyvere på rappen når det gjelder kjerneinflasjonen. Prisoppgangen kommer bredt, og skyldes ikke noen enkeltfaktor, sier Dørum.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets

- Vi sitter i likhet med Norges Bank og regner på hva disse tallene betyr for rentenivået, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Prisveksten er nå ett prosentpoeng høyere enn Norges Bank så for seg i siste pengepolitiske rapport.

– Sikre på at Norges Bank jekker opp rentebanen

– Norges Bank kommer til å jekke opp sin inflasjonsbane. Det er vi svært sikre på. Det innebærer at sentralbanken kommer til å jekke opp sin rentebane, og dermed at rentehevingen kommer tidligere enn den ellers ville gjort, sier han.

DNBs sjeføkonom mener at sentralbanken «har fått det samme sjokket som alle oss andre»

– Det er ikke usannsynlig at det kan komme en renteoppgang allerede tidlig på nyåret, men vi har ikke konkludert ennå. I vår nåværende prognose har vi første renteheving i 2015, sier Dørum.

En av nøttene som Norges Bank må forholde seg til er at rentenivået i Norge ikke kan avvike vesentlig fra det internasjonale rentenivået uten at det får store konsekvenser for valutakursen og dermed konkurranseevnen.

–Jeg synes det er veldig vanskelig å se for seg en sterk renteoppgang noe sted, herunder Norge, avslutter Dørum.