Hopp til innhold

– Dette er en trist dom for politikken og politikere

Flere stortingsrepresentanter reagerer på dagens dom mot de to stortingspensjonistene Magnus Stangeland og Anders Talleraas.

Domsavsigelse i stortingspensjonssaken. Anders Talleraas ble dømt til 6 mnd i fengsel.

Anders Talleraas tok betenkningstid på dommen på 6 måneder i fengsel.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

– Jeg mener dommen er klar og at dette er en trist dom for politikken og politikere. Vi hadde ikke ventet at slik skulle skje, sier Høyres Per Kristian Foss.

– Personlig belastning

Oslo tingrett kom i dag frem til at Talleraas og Stangeland utviste grov uaktsomhet og ble dømt til henholdsvis 6 måneder og 60 dager i fengsel. Begge må også betale saksomkostninger på 100.000 kroner hver.

– Når vi har hørt denne dommen opplest, så er det tydelig at det ikke er noe unntak for stortingsrepresentanter. Det er likehet for loven og i så måte er det en god ting med tanke med folks rettferdighetssans og at man ser at når stortingsrepresentanter angivelig har gjort noe galt, får de straff, sier Arbeiderpartiet Martin Kolberg.

Retten har funnet det bevist at verken Talleraas eller Stangeland ville fått pensjon hvis de hadde gitt riktige opplysninger. De ville da blitt avvist, sa tingrettsdommer Jannicke Johannessen, som leste opp dommen i saken mot de to stortingspensjonistene, som begge tok betenkningstid på dommen.

– For dem personlig er nok dette en belastning og det er nok grunnen til at de tar betenkningstid. Det har vært et mediesirkus rundt dem, sier Ketil Solvik-Olsen fra Frp.

– Vil ikke skje igjen

Talleraas og Stangeland har hele tiden framholdt at de hadde undersøkt reglene grundig og at de derfor var overbevist om at pensjonen de fikk ved siden av betydelige biinntekter var berettiget. Til sammen fikk de to rundt 3,2 millioner kroner for mye, ifølge tiltalen.

Stortingspresident Dag Terje Andersen understreker at det nå er en helt annen pensjonsordning som gjelder for stortingsrepresentanter.

– Nå er det ryddet opp i dette, men det var likevel riktig å reagere på grovt misbruk av systemet, sier Andersen, og får støtte av Foss.

– Det er ingen risiko for at slik kan skje igjen. Og det var ikke denne saken som førte til at man forandret systemet. Det var at man forandret hele Folketrygden og Stortinget var ikke en del av dette, derfor måtte Stortinget gjøre sitt eget reformarbeid, slik at vi nå har et system på plass som mer lik eller helt likt det som gjelder i samfunnet for øvrig, understreker Foss.