NRK Meny
Normal

Fikk et driftsresultat på 62 milliarder

2. kvartalstallene fra Statoil blir godt mottatt på Oslo Børs. Statoil-aksjen stiger.

Statoil-sjef Helge Lund

Statoils konsernsjef Helge Lund la torsdag frem resultater for 2. kvartal som overrasket analytikerne positivt.

Foto: MARK EARTHY / SCANPIX

Resultatet for 2. kvartal blir tatt godt i mot av investorene på Oslo Børs. Kursen på Statoil-aksjen stiger med 1,8 prosent like før klokka 13.00 torsdag..

Til sammenligning stiger hovedindeksen på Oslo Børs 0,9 prosent, godt hjulpet av at børsens desidert største selskap stiger på grunn av resultatene.

Markedsverdien av alle aksjene i Statoil er 459 milliarder kroner i skrivende stund. Dermed er selskapet nesten tre ganger så mye verdt som børsens nest største selskap, Telenor.

Statoil oppnådde et driftsresultat på 62 milliarder kroner i 2. kvartal. Det er en økning på 2 prosent i forhold til samme periode i fjor. Samtidig er resultatet før skatt svakere enn i fjor.

– Det er et godt resultat for Statoil, og vi fortsetter med de gode leteresultatene. I dette kvartalet hadde vi to store nye funn, ett i Norge og ett i Tanzania, sier Helge Lund til NRK.

Han sier at den industrielle utviklingen i Statoil har vært god i løpet av kvartalet, og trekker spesielt frem produksjonen på Troll-feltet.

Kraftig vekst i inntektene

Statoil hadde samlede inntekter på svimlende 186,5 milliarder kroner i 2. kvartal. Det er en kraftig økning i inntektene på 17 prosent i forhold til i fjor.

Troll A platform

Statoil-sjef Helge Lund trakk spesielt frem den høye produksjonen på Trollfeltet i Nordsjøen da han la frem tallene for 2.kvartal torsdag. På bildet Troll A-plattformen.

Foto: Øyvind Hagen / Statoil / Øyvind Hagen

Til tross for at oljeprisen har falt, har gassprisene og volumene økt. Inntektsveksten kommer som en følge av at selskapet produserer langt mer olje og gass enn i fjorårets andre kvartal.

Etter at skatteregningen til staten var betalt, endte nettoresultatet på 26,6 milliarder kroner. Det er svak nedgang fra i fjor.

Resultatet påvirkes positivt av salget av bensinstasjon-kjeden Statoil, samt salg av andeler på norsk sokkel.

LES OGSÅ: To må støtte Statoil for å gi Melkøya-utvidelse

Økte gassproduksjonen med en tredel

Statoils egenproduksjon av olje og gass økte kraftig i forhold til samme periode i fjor, til 1,98 millioner fat såkalte oljeekvivalenter pr. dag.

– Statoil fortsetter å levere gode økonomiske resultater og sterk kontantstrøm. Vi økte olje- og gassproduksjonen med 17 % sammenlignet med andre kvartal i fjor, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en kommentar til resultatet.

Gassproduksjonen økte med 33 prosent og oljeproduksjonen med 8 prosent i forhold til i fjor. På norsk sokkel økte produksjonen med 11 prosent.

LES OGSÅ: Avgjørelse om Statoil-deltakelse i Stockman utsatt

Skal investere for 109 milliarder i 2012

Statoil sikter mot å fullføre 45 letebrønner i løpet av 2012.

På grunn av høyere aktivitet og høyere leteutgifter planlegger Statoil samlede investeringer på 18 milliarder dollar i løpet av 2012.

Det tilsvarer over 109 milliarder kroner med dagens dollarkurs.

Pressetalsmann for finansiell informasjon Fredrik Norman i Statoil sier til NRK.no at investeringsnivået er det høyeste noensinne, dersom man holder oppkjøp av selskaper utenfor.

Han opplyser at veksten i investeringene i hovedsak skyldes høyere aktivitet både når det gjelder leting og produksjon.

Statoils mål er å nå en egenproduksjon på 2,5 millioner fat oljeekvivalenter pr. dag i 2020. Veksten skal komme fra nye prosjekter.

Produksjonen i 2013 ventes å ligge på samme nivå som i dag.