Hopp til innhold

- Mot tøffeste strømvinter på flere tiår

Den tørre og kalde vinteren kan gi Norge den mest utfordrende strømvinteren på svært lenge. - Situasjonen er mer alvorlig enn på mange år, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.

Tor Inge Akselsen, kommunikasjonsdirektør i Statnett

Statnett og kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen venter at strømvinteren 2010 blir enda mer krevende enn forrige vinter for kraftsystemet her i landet.

Foto: Johan B. Sættem

Vannstanden i norske kraftmagasiner er nå på rekordlave nivåer, etter at november ble kaldeste måned siden 1919.

- Starten på vinteren 2010 kom svært tidlig, med lave temperaturer og høyt forbruk. Dette kan bli den tøffeste vinteren vi har sett på flere tiår, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.

Lite nedbør, høyt forbruk og vannmagasiner som aldri fikk hentet seg inn igjen etter en hard vinter i 2009 er årsaken i følge Statnett.

LES OGSÅ: Rekordlavt nivå i vannmagasinene

LES OGSÅ: - Har aldri brukt så mye strøm

I løpet av juleuka ser det ut til å bli tørt og kaldt over store deler av landet, ifølge yr.no. I Oslo ventes temperaturer ned mot 20 minusgrader kommende uke.

- Magasinene tømmes raskere enn vi liker

- Det kalde været betyr at kraftmagasinene tømmes raskere enn det som er normalt, og raskere enn det vi liker, sier Akselsen.

Statnett har ansvaret for at alle har strøm her i landet, og er langt fra komfortabel med situasjonen slik den er i dag. Fredag åpnet regjeringen for at Statnett kan starte de mobile gasskraftverkene i Møre- og Romsdal ved behov, dersom kraftsystemet i regionen står i fare for å bryte sammen i vinter.

Akselsen sier at det er liten tvil om at strømprisene vil bli høye i perioder i løpet av vinteren.

50 prosent sannsynlighet for strømutfall i Bergen sist vinter

Vinteren 2009 var store deler av strømnettet i Hordaland uten backup i lengre perioder.

I 1300 timer, tilsvarende mer enn 50 døgn, var situasjonen så prekær at en enkeltfeil i systemet kunne slått ut strømforsyningen for 200.000 husstander i Bergensområdet.

- Statnett har beregnet at det i perioder i januar, februar og mars var 50 prosent statistisk sannsynlighet for at Bergensområdet kunne bli mørklagt sist vinter, sier Akselsen.

Han sier at situasjonen er litt bedre nå, men at det er for tidlig å si om det igjen kan bli en prekær kraftforsyningssituasjon i Bergen i løpet av vinteren.

LES OGSÅ: Kunder kobles ut for å spare strøm

LES OGSÅ:
Anbefaler ikke lik strømpris over hele landet