- Telenor har skylden selv

Telenors motpart i Russland mener at den norske telegiganten kan skylde seg selv for den russiske rettsfarsen selskapet nå opplever i Russland.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, Telenor
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I dag ble det kjent at Telenors ankesak i Sibir der selskapet er dømt til å betale 11 millarder kroner i erstatning, er utsatt til september .

Telenor mener utsettelsen er rettsstridig og at saken nå nærmer seg en farse.

- Telenor er selv skyld i dette. Hadde de ikke saksøkt oss i USA, hadde det ikke vært grunnlag for denne utsettelsen.

Farimex advokat Dmitrij Tsjornij

Farimex advokat Dmitrij Tsjornij sa i dag til NRKs Russlandskorrespondent Morten Ruud at det er Telenors egen skyld at saken i dag ble utsatt. Det kom aldri så langt som til en behandling av ankespørsmålet.

Farimex hevder at selskapet trenger mer tid på å undersøke et søksmål fra Telenor i New York, som er anlagt for å bevise at Farimex og Alfa Gruppen i realiteten er samme selskap. I så fall skal tvist mellom Telenor og Alfa løses ved voldgift, i henhold til en aksjonæravtale.

Alfagruppen kontrolleres av oligarken Mikhail Friedman.

- Fratatt alle rettigheter i Russland

For Telenor er utsettelsen av saken svært alvorlig. Telenors advokat Grigorij Tsjernysjov sier til NRK at avgjørelsen har fratatt Telenor alle rettigheter i Russland.

- Selv om ankesaken er utsatt, er ikke dommen om å kreve inn pengebeløpet utsatt, sier Tsjernysjov til NRK.

Telenors advokat i Russland mener at det er en reell fare for at namsmannen i Moskva selger Telenors aksjer i Vimpelcom når som helst.

Telenor kan tape milliarder

Telenor frykter at aksjene blir solgt til spottpris, og at selskapet taper mange milliarder.

Men den norske telegiganten må vente helt til slutten av september før ankebehandlingen tas opp på ny i den sibirske byen Tjumen.