Hopp til innhold

- Giske er lekkasjeeksperten

- Regjeringen er uproff når det gjelder å styre lekkasjene fra statsbudsjettet, sier NRKs politiske redaktør, men mener Trond Giske er et hederlig unntak.

Trond Giske
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

I morgen legges statsbudsjettet fram, og fra flere av departementene har store gladnyheter allerede blitt presentert.

Les også: Go'bitene fra statsbudsjettet

- Lekkasjene sitter løsere

Politisk redaktør Trine Eilertsen i Bergens Tidende mener at lekkasjene fra regjeringen  sitter løsere i år enn i fjor – av den enkle grunn at det har vært valg i høst.

- Vi ser at regjeringen har vært opptatt av å dele ut godbiter til velgerne før valget, sier hun.

Hun mener at utsilingen av gode budsjettsaker gjøres for å sørge for positiv omtale av regjeringen, men at det da er en utfordring for pressen å håndtere de styrte lekkasjene med et kritisk blikk.

- De politiske rådgiverne sitter og vurderer hvilke medier de skal slippe sakene til. Men mediene som blir tilbudt eksklusive lekkasjer fra regjeringsapparatet, stiller i liten grad kritiske spørsmål. For vi vil jo ha nyhetene. Det er også en utfordring at vi sjelden får vite annet enn det som er positive nyheter for regjeringen. Men i et rikt land som Norge er det ikke så mange dårlige nyheter når budsjettet legges fram uansett, sier hun.

- Er media dermed nyttige idioter for regjeringen?

- Vi vet hva vi er med på, og det er formildende. Det jeg gjerne skulle sett, var at media ikke var så raske til å slutte å skrive om statsbudsjettet etter at det er sluppet. Det burde gå an å gå kritisk inn i det i flere uker etterpå.

- Sprer gladnyhetene systematisk

Som nrknyheter.no skriver, er det Kultur- og kirkeminister Trond Giske som har lagt fram de fleste gladlekkasjene. NRKs politiske redaktør Kyrre Nakkim skryter av Giskes mediestrategi.

- Budsjettet til Trond Giske sitt departementet er knøttlite sammenlignet med for eksempel det til Åslaug Haga. Han har utrolig mange poster på et knøttlite budsjett. Men han sprer gladnyhetene systematisk utover det ganske land, setter lekkasjene inn i et system, og er derfor helt i hvert eneste lokalsamfunn. Aldri har en mann fått så mye ut av så lite, sier Nakkim til nrknyheter.no, og legger til at departementet hans har fått stadig mer å rutte med de siste årene.

- Uproffe

Nakkim sier at det som regel finnes tre typer medielekkasjer når det gjelder statsbudsjettet.

- Enten er det styrt lekkasje fra regjeringen for at den er tjent med det, eller så får pressen vite ting via sine informanter, eller så er det noen som lekker fordi de er misfornøyd med å ikke få gjennomslag for sine saker etter å ha bedrevet lobbyvirksomhet, sier Nakkim.

- Hvordan skiller årets budsjettlekkasjer seg ut fra andre budsjettår?

- Det er ikke noe mer lekkasjer i år i forhold til andre valgår. Men trenden er at lekkasjene fra regjeringen er mer uprofesjonell. De har ingen koordinering seg imellom og mangler tydeligvis en samordnet informasjonsstrategi. Men det skal kanskje vi i pressen være glade for.

Venter dårlige nyheter

- Er det noen departementer det er mistenkelig stille rundt i forkant av budsjettet?

- Fra miljøverndepartementet er det lite. Rammetallene ble presentert i Aftenposten i dag, men det er tvilsomt at det kommer noen godsak derfra, sier Nakkim.

- Så kruttet er brent, og de største godnyhetene fra regjeringen er nå sluppet, altså?

- Jeg tror det er større sjanse for at det kommer negative enn positive nyheter i morgen. Men hva det blir, vet jeg ikke.