NRK Meny
Normal

- DnB NOR varslet storkunder

DnB NOR varslet storkunder om at en redningspakke var på vei før den ble offentliggjort, ifølge Finansavisen.

Konsernsjef i DNB NOR, Rune Bjerke.

Konsernsjef i DNB NOR, Rune Bjerke.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Uken før regjeringen la frem pakken raste DnB NORs aksjekurs av frykt for at banken kunne havne i alvorlige problemer som følge av finanskrisen.

Ville flytte innskudd

Flere storkunder vurderte derfor å flytte pengene til land som garanterte for alle innskudd. Ifølge Finansavisen beroliget banken da kundene med at den hadde kontakt på aller øverste nivå.

En uke senere ble pakken, som mange mener er skreddersydd for Norges største bank, lagt frem.

Irriterte banker

Nå vokser irritasjonen hos andre banker over spesialbehandlingen.

I går ble det kjent at en rekke regionale banker ikke kan nyttegjøre seg av fordelene ved redningspakken, som de siste dagene bare har blitt kalt DnB NOR-pakken. Og nå forhandler Fokus Bank om å få endret redningspakken.

Les også: Kan ikke bruke redningspakken

- Vi har kontakt med tanke på å få lansert ytterligere tiltakt, sier informasjonssjef i Fokus Bank, Bjørn Langli.

Konserndirektør Trond Bentestuen i DnB NOR avviser at de varslet kundene konkret om en kommende krisepakke, men sier at de har hatt løpende kontakt med kunder og myndigheter om likviditetssituasjonen i banken.

Norges Bank kan ha brutt reglene

I dag ble det også kjent at Norges Bank kan ha brutt regelverket ved Oslo Børs da sentralbanken informerte om redningspakken i konfidensielle møter.

I henhold til regelverket skulle trolig børsen ha blitt varslet. Men Oslo Børs kommer ikke til å granske om innsidereglene er blitt brutt.

Professor i verdipapirhandelsrett sier det er oppsiktsvekkende at Oslo Børs mener at den ikke kan pålegge Norges Bank informasjonsplikt.

– Det vil jeg si er en relativt frisk tolkning med tanke på hvordan regelverket til børsen er utformet, sier professor Filip Truyen til Dagens Næringsliv.