Hopp til innhold

Unicef refser Norge og mener landet har gjort for lite for å få barn ut av fattigdom

Norge har vært blant de dårligste landene i Europa på å løfte barn og familier ut av fattigdom siden finanskrisen, slår Unicef fast i en ny rapport.

Mens land som Polen og Slovenia har redusert familiefattigdommen med mer enn 30 prosent fra finanskrisen og fram til 2021, har den økt med over 10 prosent i Norge.

Norge er på 35. plass av de totalt 39 EU- og OECD-landene som er med i undersøkelsen. I totale tall er Norge likevel ett av landene med lavest barnefattigdom, bare slått av Danmark, Slovenia, Finland og Tsjekkia.

I rapporten heter det at rike land, som Norge, ikke utnyttet den stabile veksten fra 2014 til 2021 til å løfte barn ut av fattigdom.

Unicef kaller det en tapt mulighet for Norge og mange andre rike land.

– Selv om tidene ble stadig bedre her i Norge etter den forrige økonomiske krisen, bygget ikke myndighetene opp gode sosiale støtteordninger tidsnok til å ruste oss for en ny krise. Som vi jo ser i dag, rammer den nye krisen lavinntektsfamilier ekstra hardt, sier Kristin Oudmayer, som er direktør for barns rettigheter i Unicef Norge.

Ifølge rapporten levde 1 av 8 barn i Norge i relativ fattigdom i snitt mellom 2019 og 2021.

Det er flere enn i Danmark og Finland, men færre enn i Sverige, der den er på 18 prosent.

I Norge er det en økning i familiefattigdommen fra perioden 2012–2014 til 2019–2021 på 10,1 prosent. Vi er i bunnsjiktet sammen med Frankrike, Sveits, Storbritannia og Island.

En av fire har bedt venner og familie om økonomisk hjelp i år
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no