Hopp til innhold

Ukraina fordømmer russiske planer om valg i okkuperte områder

Ukraina fordømmer planene om å arrangere russiske presidentvalg i på okkupert ukrainsk territorium til våren.

Ukrainas utenriksdepartement sier det planlagte valget er ugyldig og sier at internasjonale observatører som blir sendt for å overvåke valget, vil bli holdt strafferettslig ansvarlig.

Torsdag bestemte Russlands nasjonalforsamling at presidentvalget i landet skal holdes 17. mars 2024. Dagen etter kunngjorde president Vladimir Putin at han vil stille til valg for nok en periode. En valgseier er nesten sikret, og han vil i så fall beholde grepet om Russland i seks år til, etter å ha styrt som president eller statsminister i nesten et kvart århundre.

Russiske myndigheter legger opp til at det også skal stemmes i Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja – regioner som ble ulovlig annektert i fjor, men som ikke er fullstendig under russisk kontroll – i tillegg til Krim-halvøya, som ble ulovlig annektert i 2014.

– Vi ber verdenssamfunnet fordømme Russlands planer om å holde presidentvalg i de okkuperte ukrainske områdene og innføre sanksjoner mot dem som organiserer og gjennomfører valget, sier ukrainsk UD.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no