Hopp til innhold

Uavklart etter presidentvalg i Nord-Makedonia

Opposisjonens kandidat ligger best an i valget på ny president i Nord-Makedonia, men det går mot en ny valgrunde 8. mai.

Utfordrer Gordana Siljanovska-Davkova fra høyrealliansen VMRO-DPMNE lå onsdag kveld best an etter at resultatene fra 70 prosent av valglokalene var telt opp.

Men verken hun eller sittende president Stevo Pendarovski fra det proeuropeiske, sosialdemokratiske partiet ville få 50 prosent av de avgitte stemmene, og dermed blir det en runde.

På tredje plass i presidentvalget ligger Bujar Osmani på rundt 15 prosent. Han representerer partiet for nordmakedonere av albansk opprinnelse.

Valget til den seremonielle stillingen som president blir sett på som en generalprøve til parlamentsvalget i neste måned, der opposisjonen vil gjøre sitt ytterste for å kaste sentrum-venstre-regjeringen.

De sju presidentkandidatene har i valgkampen kranglet om en nøkkelbetingelse for at Nord-Makedonia skal kunne bli EU-medlem: anerkjennelsen av landets bulgarske minoritet i grunnloven.

(NTB)

Opposisjonens kandidat, Gordana Siljanovska-Davkova, ligger best an etter onsdagens runde i presidentvalget i Nord-Makedonia. Men det blir en ny valgomgang 8. ma
Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no