Hopp til innhold

Terrorsiktet nordmann i Jemen vil hjem til Norge

Terrorsiktede Anders Cameroon Østensvig Dale, som er fengslet i Jemens hovedstad Sana, ønsker å komme hjem til Norge, opplyser forsvareren hans til NTB.

Det var i mars i fjor at NRK kunne avsløre at Anders Cameroon Østensvig Dale var pågrepet. 43-åringen har vært internasjonalt etterlyst i en årrekke. Norske myndigheter har lenge vært i villrede om hvor den terrorsiktede nordmannen er, men i fjor ble det klart at han er fengslet i Jemen.

I 2011 reiste Dale til Jemen. Der skal han ha sluttet seg til Al Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP), som på den tiden ble regnet som en av verdens farligste terrororganisasjoner.

– Vi har vært i kontakt med Dale for noen dager siden. Han ønsker å komme hjem til Norge. Han er mistenkt for å være al-Qaidas norske bombemaker. Dette mener jeg er noe oppspinn. Jeg krever at UD samt andre myndigheter sammen med meg henter Dale hjem til Norge – da kan vi ta jussen her, sier advokat Patrick Lundevall-Unger til NTB.

Utenriksdepartementet kan ikke love at terrorsiktede Anders Cameroon Østensvig Dale vil få hjelp til å komme hjem til Norge.

– Alle norske borgere kan be om konsulær bistand, men ingen har krav på det. Alle anmodninger om konsulær bistand vil bli behandlet på individuelt grunnlag, sier kommunikasjonsrådgiver Ragnhild Simenstad i UD til NTB.

Anders Dale Interpol
Foto: Interpol

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no