Hopp til innhold

SV urolig for smutthull i lakseskatten

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er urolig for innretningen til forslaget fra regjeringen om lakseskatt.

Regjeringspartiene vil henvende seg til SV først for å få flertall for forslaget sitt, men budsjettpartneren har varslet tøffe forhandlinger.

– Utfordringen med bunnfradrag er at nettopp de store havbruksselskapene vil kunne få et incentiv til å organisere seg vekk fra å betale grunnrenteskatt, sa Kaski i Stortingets spørretime onsdag.

– Er finansministeren trygg på at det som ligger i skatteproposisjonen er tilstrekkelig for å unngå at selskaper vil organisere seg vekk fra å betale grunnrenteskatt? spurte hun.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kunne ikke garantere at det ikke finnes smutthull, men understreket at regjeringen har gått «veldig grundig» inn i problemstillingen.

– Skatten har en veldig klar og tydelig innramming, sier Vedum.

– Målet med et bunnfradrag er å ha en mangfoldig næring, sa finansministeren, og viste til at det har vært en stor eierkonsentrasjon i havbruksnæringen.

Lakseselskapene får sitte igjen med mer av overskuddet

Laksenæringen har ventet i et halvt år på detaljene om hvordan lakseskatten skal virke. Her er fem punkter om hvordan skatten blir.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no