Hopp til innhold

Støre avviser forbud mot koranbrenning

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det ikke er aktuelt for Norge å forby brenning av Koranen, slik den danske regjeringen har foreslått.

– Det er ikke en aktuell plan vi har i Norge i dag, sier Støre til NRK.

Han sier han tar sterk avstand fra brenning av Koranen, men at han har tillit til at politiet «gjør gode vurderinger når de skal tillate ulike markeringer».

Det danske lovforslaget som etter planen blir lagt fram denne uka, innebærer et forbud mot brenning av Koranen, Bibelen, Toraen og andre religiøse skrifter samt andre lands flagg.

– Er det problematisk med tanke på ytringsfriheten at et sånt forslag blir fremmet av regjeringen i ett av våre naboland?

– Nå uttaler jeg meg om Norge, og vi har ikke planer om det. Så får vi følge hva debatten er i andre nordiske land. Hvert land får gjøre sin vurdering. I Norge har vi ikke noen plan om å gjøre en slik endring.

– Den danske justisministeren har sagt at han mener det er en grunnleggende hånlig og usympatisk handling å brenne Koranen?

– Jeg synes det er en veldig usympatisk handling å brenne Koranen, eller andre religiøse tekster. Vi kan markere oss i synet på religion, samfunn, religionens rolle i samfunnsstyring, uten å brenne en religiøs tekst.

På spørsmål om han mener Tyrkias krav til den svenske NATO-søknaden og det danske lovforslaget mot koranbrenning kan støte an mot verdier som vestlige demokratier er tuftet på, svarer han som følger:

– De grunnleggende menneskerettighetene står bunnsolid i Norden. Det synes jeg vi skal stå opp for, og ikke la oss presse på noen som helst måte.

Dansk politi omringer her politikeren Rasmus Paludan foran den tyrkiske ambassaden i København. Han har tent på koranen flere ganger.

Vil forby koranbrenning i Danmark

Den danske regjeringen har fremmet et lovforslag som forby brenning av religiøse skrifter på offentlig sted.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no