Hopp til innhold

Spionmistenkt mann pågrepet i Romania

En mann som mistenkes for å ha spionert for Russland de to siste årene, er pågrepet i Romania, opplyser påtalemyndigheten.

En diplomat som mistenkes for å ha vært den rumenske mannens russiske kontakt, er utvist. Rumensk etterretning ba om at han ble erklært uønsket og måtte forlate landet.

Påtalemyndigheten sier i en uttalelse at den pågrepne mannen siden 2022 har samlet inn militær informasjon og tatt bilder av militært kamputstyr og forflytning av personell i grenseområdene mot Romania.

Mannen mistenkes for å ha spionert på de militære stillingene til Romania eller Nato i området rundt byen Tulcea. Byen ligger i Donau-deltaet, rundt sju kilometer fra Ukraina og har transportforbindelser til nabolandet.

Opplysningene som er samlet inn, er deretter overført til Russlands ambassade i den rumenske hovedstaden Bucuresti, ifølge påtalemyndigheten.

Romanias utenriksdepartement bekrefter utvisningen av den russiske diplomaten, men oppgir ingen konkret grunn utover brudd på Wien-konvensjonen om diplomatiske forbindelser.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no