Hopp til innhold

Sønnen viste «fredstegnet»

I sitt nobelforedrag – som blir holdt av barna Kiana og Ali Rahmani – ber den fengslede iranske fredsprisvinneren Narges Mohammadi verden reagere.

– Menneskerettigheter skjer ikke i et vakuum, mens menneskerettighetene i Iran er under mangesidig press fra mektige undertrykkende krefter. Vestlige regjeringer bør ikke forsinke demokrati og menneskerettigheter gjennom å vedta strategier som fokuserer på videreføring av Den islamske republikken Irans styresett. Det forventes at det globale sivile samfunnet uten ytterligere forsinkelse vil gi sterkere støtte til det iranske folks innsats for demokratisk overgang og ikkevoldelig kamp for å oppnå fred, demokrati og menneskerettigheter, sier Mohammadi blant annet i foredraget.

– Jeg er overbevist om at lyset av frihet og rettferdighet vil skinne kraftig på Iran. Da vil vi feire demokratiets og menneskerettighetenes seier over tyranni og autoritært styre, og hymnen om folkets triumf på Irans gater vil gi gjenklang over hele verden, sa sønnen Ali Rahmani til slutt i morens foredrag før han bad sin søster komme opp til talerstolen.

Salen reiste seg og applauderte dem og moren igjen, mens Ali Rahmani viste «V-tegnet», også kjent som «fredstegnet».

9J9KTwlFy2g
Foto: NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no