Hopp til innhold

Seismolog om mulig utbrudd på Island: – Ekstremt usikkert akkurat nå

Et vulkanutbrudd vil skje på Reykjanes-halvøya på Island, men ingen vet når. En svensk seismolog understreker at situasjonen er ekstremt usikker.

Tirsdag økte pulsen på Island da høye nivåer av svoveldioksid i lufta utløste alarm. Da ble de knapt 100 av Grindaviks innbyggere evakuert fra tettstedet, som de bare hadde fått komme tilbake til en kort stund for å hente ut eiendelene sine.

Nivåene indikerte at magmaen lå veldig grunt, og at den kunne nå overflaten innen kort tid. Noen timer senere var det ennå ikke sett magma, men alarmen ble nok en gang en øvelse på kjapp evakuering.

– Det er ekstremt usikkert akkurat nå hva som vil skje i nær framtid. Det kan bli et utbrudd og det kan også være at det roer seg. Og det er ulike meninger om hvor det kan skje, sier seismolog Björn Lund ved Uppsala-universitetet i Sverige.

Det ble registrert hundrevis av jordskjelv i området mellom fredag og lørdag, og en 15 kilometer lang magmatunnel har dannet seg under Grindavik.

– Dette er et lavautbrudd, og det vil komme store mengder lava, ikke aske, sier Lund.

Fredag kveld ble Grindavik sørvest for Reykjavik evakuert på kort varsel. I flere dager har man ventet på et vulkanutbrudd på halvøya Reykjanes, der blant annet flyplassen Keflavik og de varme kildene kjent som Den blå lagunen, ligger.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no