Hopp til innhold

SAS vil tvinge kabinansatte til å ta over jobben til vaskepersonalet i sine fly

SAS vil at kabinansatte skal ta over deler av vaskepersonalets jobber for å spare penger. Kabinforeningene mener dette bryter med kollektivavtalen.

I forslaget fra SAS-ledelsen heter det at kabinpersonalet skal ta renholdet etter hver enkelt flyging, men uten at de kompenseres for ekstraarbeidet, forklarer leder Martinus Røkkum i Parat-organisasjonen SAS Norge kabinforening til Dagens Næringsliv.

Dette er en del av SAS' tiltak for å kutte kostnader, som et steg i deres pågående konkursprosess. Endringene i arbeidsoppgaver trer i kraft i august og Røkkum mener de nye oppgavene er i strid med begrensninger som ligger i kollektivavtalene i dag. Det er SAS uenige i.

– Det er feilaktig. SAS gjennomfører disse endringene i tråd med de respektive avtalene, skriver SAS' presseansvarlig Alexandra Lindgren Kaoukji i en epost til DN.

I den danske fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) kommer det også ampre reaksjoner.

– Vi står midt i en høysesong hvor de kabinansatte må løpe raskere enn noensinne. Vi mener det ikke er kledelig at SAS samtidig forsøker å øke arbeidsoppgavene for de kabinansatte, sier forbundssekretær Kasper Svendsen til den danske avisen Børsen.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no